02 aug. 2017 | 16:12

Cum forțează șoferii Uber creșterea tarifelor dinamice

ACTUALITATE
Cum forțează șoferii Uber creșterea tarifelor dinamice

Conform unui nou studiu, șoferii Uber forțează creșterea tarifelor atunci când ești în căutarea unei mașini care să te ducă la destinație.

Cercetătorii de la Unviersity of Warwick au descoperit că șoferii Uber din Londra și din New York acționează ca mini-carteluri pentru a păcăli aplicația că nu sunt șoferi pe stradă, sistemul introducând un preț crescut în sistem.

Conform studiului, șoferii se deloghează din aplicația Uber în același timp, manipulând astfel algoritmul sistemului care va crește prețurile. Uber mărește prețurile când există o cerere mare de mașini și o ofertă mică pe stradă, acest lucru întâmplându-se de obicei la orele de vârf ale zilei. Creșterea poate face o cursă să coste chiar și de mai bine de cinci ori decât în mod normal.

Cercetătorii au discutat cu șoferi despre aceste acțiuni și au găsit și mărturii ale acestora pe forumuri precum uberpeople.net. Când unul dintre șoferi a fost întrebat despre posibilitatea ca Uber să își dea seama de această manipulare, acesta spune că se știe deja acest lucru, deoarece se întâmplă săptămânal.

”Șoferii au creat o serie de acțiuni prin care să recapete control asupra meseriei pe care o practică, iar uneori asta înseamnă chiar înșelarea sistemului”, spune Dr. Mareike Mohlmann, de la University of Warwick Busines School. ”Asta ne arată că managementul algoritmic practicat de Uber are o serie de probleme care s-ar putea răsfrânge chiar asupra companiei”, adaugă aceasta.

Nu se poate stabili clar cât de mare este impactul acestui ”sistem” asupra prețurilor, dar Uber a afirmat că o astfel de practică nu este întâlnită la scară largă. Aceștia susțin că ”un astfel de comportament nu este răspândit sau permis în aplicație, iar pentru a preveni asta avem câteva sisteme tehnice de securitate”. scrie telegraph.co.uk.