06 iul. 2017 | 16:44

Încă o țară europeană din care Uber își retrage operațiunile

ACTUALITATE
Încă o țară europeană din care Uber își retrage operațiunile

Uber se retrage din încă o țară din Europa, din cauza faptului că serviciul de ride-sharing/taximetrie alternativă nu a fost reglementat și este considerat în afara legii.

Finlanda este ultima adiție pe lista țărilor de pe Bătrânul Continent de pe teritoriul cărora Uber a decis să plece. Compania americană era implicată pe piața locală de câțiva ani buni, însă controversele nu au lipsit deloc în tot acest timp. Ea a anunțat public că își va retrage serviciile din Finlanda în luna august. Nu se știe încă dacă această decizie este definitivă. Serviciile sale se pot reglementa între timp într-un cadru legal iar compania va reveni în țara nordică.

Anunțul companiei americane vine pe fondul unui ordin judecătoresc care a confiscat bunuri personale în valoare de aproximativ 246.000 de euro de la Joel Jarvinen, șeful Uber Finlanda. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că acesta a condus o operațiune ilegală de servicii de transport. Tot el a declarat că speră ca Uber să-și reînceapă operațiunile în 2018, atunci când poate fi dată o lege care să permită companiilor digitale de transport să opereze în condiții optime și legale.

Retragerea companiei americane de pe piața din Finlanda nu va fi însă una completă. UberBLACK va continua să opereze în Helsinki, datorită faptului că este considerat un serviciu tradițional de taxi, care are toate taxele plătite și toate licențele obținute. Conform lui Jarvinen, Uber va oferi suport sutelor de șoferi UberPOP (serviciul ilegal) care vor rămâne fără slujbe, notează portalul finlandez Metropolitan.fi.

Compania americană activează pe piața din Finlanda încă din 2014, însă a întâlnit rezistență masivă din partea autorităților. Poliția chiar are voie să oprească șoferii Uber și să-i amendeze. Finlanda este cea mai recentă țară europeană din care Uber se retrage, celelalte fiind Bulgaria, Ungaria, Danemarca și Italia.