09 mai 2017 | 14:14

Telefoanele viitorului vor identifica alte dispozitive doar printr-o atingere [VIDEO]

ACTUALITATE
Telefoanele viitorului vor identifica alte dispozitive doar printr-o atingere [VIDEO]

Tot mai multe voci spun că telefoanele nu mai au unde să avanseze. Că piața a ajuns la saturație și este extrem de greu să vedem ceva nou care să facă cu adevărat un pas în față. Până acum.

Apple și Samsung se chinuie an de an, însă nu mai există acel salt înainte, acel ”breakthrough” pe care îl așteptăm cu toții. Însă dacă cei doi giganți tech nu reușesc să găsească calea, să spargă bariera, le sar în ajutor o mână de cercetătoti de la Universitatea Carnegie Mellon. Aceștia vor să evolueze clasicul concept de NFC către un fel de NFC 2.0, care să se bazeze pe detecția altor obiecte din casă prin intermediul câmpurilor lor electromagnetice.

Asta înseamnă că, atunci când vei atinge telefonul de televizor, de exemplu, acesta va ști exact tipul obiectului pe care îl are în față și va deschide automat aplicația aferentă. Echipa de cercetători a venit chiar și cu un prototip, un Moto G din 2013 modificat, care face exact ce vor ei. Atât timp cât obiectul-destinație, cel de care atingeți telefonul, nu este în standby, terminalul va detecta tipul device-ului, scrie Engadget.

Desigur, condiția e ca celelalte obiecte să fie catalogate drept ”smart”. Echipa a demonstrat într-un video cum funcționează micuțul Moto G, iar el a fost în stare să-și dea seama că are de a face cu un bec inteligent, de exemplu, și a lansat automat aplicația prin care poți controla culoarea și intensitatea luminii. De asemenea el poate detecta și dispozitive care nu poartă eticheta de ”smart”, precum un filtru de cafea. Va ști cu ce are de a face, însă nu-l va putea controla.

Aceeași echipă lucrează și la proiectul Electrick, cel care aduce touchscreen-ul la spray. Despre el am scris pe Playtech.ro, aici.