Cine este primul ”techplomat” din lume și care sunt atribuțiile lui

Cine este primul ”techplomat” din lume și care sunt atribuțiile lui

Se spune că cele mai importante firme de tehnologie din Silicon Valley au parte de mai multă greutate și influență pe scena globală decât unele țări care sunt mai mici sau în curs de dezvoltare. Asta înseamnă că e foarte important să fie stabilite relații diplomatice de rang înalt cu giganți precum Facebok, Apple sau Google. Danemarca este prima țară care și-a luat inima-n dinți și a inființat primul post de techplomat din lume.

Un techplomat este un diplomat a cărui sarcină principală este să mențină relații deschise între un stat și anumite firme de tehnologie. Casper Klynge este omul desemnat de către Guvernul Danemarcei pentru a menține relații directe între țara sa și giganții tech din Silicon Valley. ”Danemarca va continua să susțină diplomația tradițională, între state, dar țara vrea să vadă și ce fel de relație poate întreține cu marile companii IT”, a spus Clynge într-un interviu pentru Reuters.

Principalul scop al danezilor este înțelegerea impactului schimbărilor rapide care se petrec în domeniul tehnologiei și promovarea intereselor și valorilor naționale. Un canal de comunicație între Danemarca și companiile din Silicon Valley ar fi benefic pentru ambele părți. Influența celor mai mari firme tech de peste ocean o depășește deseori pe cea a țărilor mai slab dezvoltate, ceea ce este un fapt extrem de important de reținut. În termeni economici noii parteneri se pot compara între ei. Dacă produsul intern brut al Danemarcei a fost de 310 miliarde de dolari, valoarea de piață a Facebook se învârte în jurul sumei de 437 de miliarde de dolari.

Klynge a mai spus că printre subiectele de discuție pe care le va avea cu reprezentanți ai Facebook se va afla și problema organizării grupurilor teroriste prin intermediul rețelei sociale. El vrea să lucreze împreună cu Facebook pentru a combate astfel de acțiuni de extremism religios. Casper Klynge își va prelua atribuțiile de techplomat la data de 1 septembrie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI