Smartphone-ul ne face mai raționali, conform unui nou studiu

Smartphone-ul ne face mai raționali, conform unui nou studiu

Utilizarea unui smartphone te ajută să iei decizi mai calculate, în comparație cu situația în care te afli la computer și te confrunți cu același context.

În fiecare zi apar pe internet informații despre un nou studiu, dar cel publicat de curând de Computers in Human Behaviour ar putea fie cel mai interesant din această săptămână. Ideea din spate a fost de a găsi diferențe comportamentale între persoanele care folosesc un smartphone sau un PC în același set de circumstanțe.

Deși te-ai aștepta ca principiile de viață și evoluția personalității să influențeze definitoriu luarea unei decizii, se pare că gadgetul din fața ochilor este la fel de relevant. Aparent, persoanele care folosesc un smartphone sunt capabile să ia o decizie rapidă mult mai cerebral, calculat și pragmatic. La polul opus, se află cei care stau pe computer. Aceștia sunt mult mai sentimentali și iau deciziile rapid, pornind de la intuiție. Un posibil argument ar fi că telefonul te ajută să te concentrezi pe o singură activitate, obligându-te să fii mai atent. PC-ul este construit pe ideea de multitasking. Din acest motiv, atenția este împărțită și ajungi să nu te mai poți concentra pe o întrebare simplă sau pe găsirea unei soluții la un set logic de circumstanțe.

În total, au fost testate aproximativ 1000 de persoane. Participanților le-au fost alocate în mod aleatoriu dispozitive și au fost obligați să se confrunte cu dileme morale în format text. În urma colectării rezultatelor, 33,5% dintre utilizatorii de smartphone au ales soluția logică și corectă, în timp ce doar 22,3% dintre cei care folosesc un PC au făcut la fel.

,,Ce am găsit în urma studiului nostru este că atunci când oamenii au folosit un smartphone pentu a vedea probleme morale clasice, era mult mai probabil să ia o decizie rațională, fără factori emoționali când au fost confruntați cu o dilemă morală ce avea un grad sporit de dificultate.” Doctorul Albert Barque-Duran de la Universitatea din Londra, profesorul responsabil de studiu a fost încântat de rezultate, dar este convins că subiectul trebuie aprofundat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI