02 feb. 2017 | 07:55

Samsung pierde poziția de lider în piața globală de mobile

ACTUALITATE
Samsung pierde poziția de lider în piața globală de mobile

Spre surprinderea celor care credeau că impactul exploziilor Galaxy Note 7 asupra vânzărilor va fi apropiat de zero, ultimele statistici confirmă pierderile Samsung.

De mai bine de cinci ani, când iPhone-ul devenise deja un succes răsunător de piață, foarte mulți s-au întrebat dacă Apple va reuși vreodată să devină lider în domeniul vânzărilor de smartphone-uri. Evenimentul era destul de improbabil, având în vedere că gigantul din Cupertino comercializează doar 2-3 tipuri de telefoane pe an, iar Samsung scoate dispozitive noi pe bandă rulantă.

Minunea s-a petrecut în ultimul trimestru fiscal din 2016, conform unui studiu realizat de Strategy Analytics și publicat de CNET. La baza acelor rezultate s-au aflat statisticile publicate în ultimele zile de către Apple și Samsung. În trimestrul patru din 2016, 78,3 milioane de iPhone-uri au ajuns la utilizatori, în timp ce doar 77,5 milioane au fost livrate de către Samsung.

Acum un an, competiția arăta cu totul altfel, iar liderul detașat în piața de mobile era Samsung. Apple livrase 74,8 milioane de unități, pe când Samsung a livrat cu aproximativ 5,5 milioane de exemplare în plus. Totalul în cazul sud coreenilor a fost de 81,3 milioane.

Apple are o cotă de piață de 17,8% din piața globală de mobile, în timp ce Samsung se rezumă la 17,7%. Diferența este una infimă, dar suficient de mare încât să devină o pată neagră pe CV-ul celor de la Samsung. În contextul în care ar fi trebuit să fie livrate aproximativ 5 milioane de terminale Galaxy Note 7 într-un timp relativ scurt, este evident că scandalul din jurul exploziilor acelui gadget a stat la baza schimbării impresionante de clasament. În același timp, a ajutat și faptul că iPhone 7 este un succes răsunător de piață fără a aduce schimbări revoluționare de funcționalitate și aspect estetic în comparație cu modelul precedent. Cu încasări de 74,8 miliarde în doar trei luni, este evident că au fost luate multe decizii bune în Cupertino în ultima perioadă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele