Samsung 850 EVO, un SSD de încredere cu raport bun calitate-preț [PLAYTEST]

Samsung 850 EVO, un SSD de încredere cu raport bun calitate-preț [PLAYTEST]

Samsung 850 EVO, în varianta de 500 GB, este un SSD care îți pune la dispoziție suficientă capacitate de stocare, dar care îți oferă și viteze de lucru bune.

Am descoperit SSD-urile acum ceva ani, întâi din auzite, apoi din citite, iar ulterior am avut ocazia să și folosesc unul direct. Cred că eram pe la jumătatea liceului când am pus suficienți bani deoparte încât să-mi cumpăr un SSD. N-am vrut să optez pentru unul de 60 GB, care mi se părea destul de mic, așa că am optat pentru varianta ceva mai mare, de 120 GB. Retrospectiv privind, sunt cei mai buni bani pe care i-am investit vreodată în calculator, cu toate că am făcut o mulțime de upgrade-uri diverse.

samsung 850 evo

Dacă ai un calculator sau un laptop ceva mai vechi, dar care să nu fie totuși un cazan din vremuri imemoriale, instalarea unui SSD îți va îmbunătăți radical experiența de utilizare. Upgrade-ul e rapid și, de cele mai multe ori, beneficiezi și de unelte care să-ți transfere sistemul de operare pe noul disc, asta dacă nu vrei cumva o instalare nouă, pe care o recomand, însă.

samsung 850 evo

Am avut ocazia să testez recent un Samsung 850 EVO, un SSD care reușește să atingă viteze destul de mari la citire și la scriere, viteze care se păstrează consistente pe parcursul folosirii, dar care vine și cu suficient spațiu de stocare. Fără doar și poate, cea mai mare dramă pe care o poți avea când îți cumperi un SSD e prețul încă ridicat per gigabyte de stocare. Un SSD de 60 GB a ajuns o nimica toată și cele de 120 GB sunt mai mult decât accesibile ca preț, dar chiar și la asemenea dimensiuni, lucrurile se complică. Tocmai de aceea, dacă vrei să faci o investiție ceva mai de durată într-un asemenea spațiu de stocare, ar fi bine să mai pui ceva bani în plus și să cauți un SSD cu capacitate sporită de stocare.

samsung 850 evo

Varianta de Samsung 850 EVO pe care am avut ocazia s-o testez are capacitatea de 500 GB, care mi se pare din ce în ce mai potrivită dacă vrei un raport bun între preț, calitate, spațiu de stocare, fără să faci totuși un compromis. Ba mai mult, dacă nu ești genul care face constant rație și are nevoie de un HDD bun de forjat, atunci 500 GB de SSD sunt mai mult decât suficienți.

Primele teste pe care le-am făcut cu Samsung 850 EVO au fost cu CrystalDiskMark 5.2.2, iar aici am efectuat două teste, unul de 1 GiB și unul de 8 GiB. Vitezele sunt apropiate în teste, cele de citire fiind mai bune pe testul mare, în timp ce cele de scriere fiind mai bune pe testul mic.

samsung 850 evo

La 8 GiB, în testul de scriere secvențială, cu blocuri de 128 KiB și cu multi-thead, SSD-ul a reușit să înregistreze chiar și 552,5 MB/s la citire și 508,1 MB/s la scriere, în timp ce la testul de scriere aleatorie cu blocuri de 4 KiB, a ajuns la 389,6 MB/s la citire și 356,3 MB/s la scriere. În testul secvențial cu blocuri de 1 MiB și single-thread, SSD-ul a ajuns la 497,1 MB/s la citire și 468,9 MB/s la scriere. La testul aleator cu blocuri de 4 KiB și single-thread, discul obține 32,46 MB/s la citire și 106,2 MB/s la scriere.

HD Tune Pro a vrut să mă lase să fac doar teste de scriere, chiar și după ce n-am mai folosit SSD-ul ca disc activ, rulând Windows-ul de pe un HDD secundar, iar la testele de scriere Samsung 850 EVO a obținut o viteză medie de 447,3 MB/s, cu un minimum de 423,6 MB/s și un maximum de 450,8 MB/s, viteza fiind destul de consistentă pe parcursul testului. Timpul de acces este de 0,044 ms.

samsung 850 evo

Anvil’s Storage Utilities vine cu ceva mai multe teste la dispoziție, pe care le-am efectuat cu un test de 1 GB. Cea mai mare viteză de citire am înregistrat-o în testul secvențial cu blocuri de 4 MB, ajungând la 513,93 MB/s, în vreme ce viteza de scriere la același test rămâne la 445,8 MB/s. În testul 4K QD16, SSD-ul a reușit să atingă 96.954,83 IOPS la citire, iar la scriere a ajuns la 87.174.04 MB/s.

samsung 850 evo

Cu chiu, cu vai, am reușit să testez SSD-ul și cu PCMark 8, care reușea să închidă calculatorul la vreo două treimi dintr-un test de vreo oră. Samsung 850 EVO a reușit să obțină 5.000 de puncte în acest test, care îți duce hardul sau SSD-ul la limită simulând funcționarea unor programe intensive pentru sistem, cum ar fi Battlefield 3 sau Adobe After Effects.

samsung 850 evo

Samsung 850 EVO rămâne consistent în timpul folosirii din punct de vedere al vitezei și nu dă rateuri, menținându-se la nivelul promisiunilor din cartea de specificații. În plus, raportul calitate-preț este unul destul de bun, chiar și pentru varianta de 500 GB. Poți găsi SSD-ul 850 EVO aici sau aici.

George Stanciu
Articol scris de
George Stanciu
Comentarii
George Stanciu
15:54 / 19.10.2017