Una din cele mai apropiate planete pe care am putea găsi viață

Una din cele mai apropiate planete pe care am putea găsi viață

O exoplanetă mică a fost descoperită pe orbita stelei pitice roșii Ross 128, cu dimensiuni și temperaturi similare Terrei.

O echipă de cercetători a folosit European Southern Observatory’s (ESO’s) High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) pentru a descoperi o planetă extraterestră cu masă redusă – cunoscută drept exoplanetă. Masa acesteia este apropiată de cea a planetei noastre.

Planeta era cunoscută înainte ca Ross 128 b și se află la 11 ani lumină de sistemul nostru solar. Este a doua planetă asemănătoare Pământului și apropiată de acesta care a fost vreodată descoperită. Găsirea acesteia a necesitat mai mult de un deceniu de monitorizare intensivă.

Chiar dacă stelele pitici roșii trec prin furtuni solare puternice care acoperă planetele din jur în radiații mortale, Ross 128 este o „stea tăcută”, conform cercetătorilor. Tocmai de aceea, planetele din apropierea stelei ar putea fi cele mai apropiate locații prielnice pentru viața extraterestră.

Orbita planetei Ross 128 b în jurul stelei Ross 128 este de 20 de ori mai mică decât distanța dintre Terra și Soare. Planeta primește totuși de 1.38 mai multe iradieri decât a noastră, motiv pentru care temperaturile variază între-60°C și 20°C . Singura problemă este că oamenii de știință nu sunt siguri dacă planeta se află în zona locuibilă – mai exact, zona din preajma unei stele unde apa în stare lichidă poate exista. Ei estimează că în 10 ani, telescopurile gigantice ne vor permite să vedem direct planeta și să îi înțelegem atmosfera. Până atunci, dacă există sau nu apă rămâne o întrebare al cărei răspuns poate fi găsit doar cu modele teoretice.

Deși steaua Ross 128 este la 11 ani-lumină de Terra, se apropie încet de noi. Într-o bună zi, ar putea fi cel mai apropiat vecin al nostru în materie de stele. Până atunci însă, vor mai trece 79.000 de ani – o eternitate pentru noi, doar o altă secundă pentru ritmurile universale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism