25 mai 2017 | 16:07

Într-un oraș din România vei găsi locuri de parcare libere cu ajutorul senzorilor din carosabil

ACTUALITATE
Într-un oraș din România vei găsi locuri de parcare libere cu ajutorul senzorilor din carosabil

Începem să ne obișnuim cu tehnologiile inteligente care ne ușurează viața în trafic, iar Primăria Cluj-Napoca va amplasa senzori în carosabil pentru detectarea locurilor de parcare libere de la sol.

Tehnologiile inteligente încep să-și facă apariția și în România și le începutul lunii vă aminteam de una dintre primele treceri de pietoni inteligente carea fost inaugurată în Brașov. De această dată însă vorbim despre o inițiativă a primăriei din Cluj-Napoca. Proiectul are ca scop implementarea unor senzori în carosabil care să le permită șoferilor aflați în căutarea unui loc de parcare să identifice cu ușurință spațiile libere.

Informațiile legate de locurile de parcare libere vor putea fi accesare de șoferi prin intermediul unei aplicații pentru calculator sau telefon mobil. „Ne propunem amplasarea de senzori care au ca scop identificarea locurilor libere la parcările de la sol printr-o aplicație care va fi disponibilă pe calculator sau telefon mobil.”, afirmă Emil Boc, primarul Clujului, citat de digi24.ro.

Acești senzori vor fi amplasați în carosabil, pe locurile de parcare din centrul orașului și le vor arăta șoferilor dacă locul respectiv este liber sau ocupat. „În prezent, există 3.600 de astfel de locuri de parcare în zonele I și II. De asemenea, vom amplasa astfel de senzori și în stațiile de transport în comun, care vor indica dacă în stații se află un mijloc de transport în comun sau o altă mașină”, menționează Emil Boc.

Potrivit acestuia, aflăm că municipalitatea clujeană va dezvolta și o altă aplicație utilă care presupune urmărirea pe telefoanele mobile a traseului mijloacelor de transport în comun dotate cu GPS. În așa fel, călătorii vor putea ști în orice moment unde se află cel mai apropiat troleibuz sau autobuz și când va ajunge în stație.