Cancerul, distrus cu ajutorul roboților microscopici

Cancerul, distrus cu ajutorul roboților microscopici

Deși în ultima perioadă am tot scris și auzit despre o multitudine de soluții posibile pentru tratarea cancerului, oamenii de știință identifică un nou posibil remediu, folosindu-se de roboții microscopici controlați prin unde magnetice. 

Roboții microscopici controlați prin unde magnetice ar putea într-o bună zi să ajute, din interior,  la lupta împotriva cancerului. În ultimii zece ani, oamenii de știință au arătat că pot manipula forțe magnetice pentru a ghida dispozitivele medicale în corpul uman. Spre exemplu, studiile anterioare s-au folosit de câmpurile magnetice pentru a manevra un cateter în interiorul inimii unui pacient, conform Live Science.

Cercetările precedente au avut la bază tot câmpurile magnetice care să controleze simultan roiuri de magneți de dimensiuni foarte mici. În principiu, aceste obiecte ar putea lucra împreună pentru a rezolva probleme majore, precum lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, cercetătorii au avut de a face cu suficiente provocări în ceea ce privește încercarea de a manevra și ghida aceste dispozitive, astfel încât fiecare dintre ele să se miște în propria direcție și cu propria viteză. Acest lucru se datorează faptului că obiectele magnetice care sunt identice din toate punctele de vedere și care se află sub controlul aceluiași câmp magnetic, se comportă identic.

Partea bună e că în prezent cercetătorii au dibuit o modalitate de a controla separat fiecare membru al echipei de dispozitive magnetice, astfel încât fiecare să poată duce la îndeplinire sarcini diferite. „Metoda noastră ar putea deschide drumul unor manipulări complexe în interiorul corpului uman”, menționează Jürgen Rahmer, conducătorul studiului.

Astfel, aceștia s-au folosit de un câmp magnetic care este suficient de puternic cât să țină o întreagă echipă de boți la un loc, dar care conține zone slabe, unde dispozitivele se pot mișca liber. Drept dovadă, aceștia au putut controla cu precizie sute de roboți microscopici în același timp.

O posibilă modalitate pe care oamenii de știință o întrevăd, este ca acești boți, care pot fi controlați magnetic, să fie încorporați într-un ser injectabil. Odată aflați în organismul pacientului, medicii se pot folosi de câmpurile magnetice pentru a-i face pe aceștia să se miște în direcția propusă de ei și să emane medicamentele pe care le conțin. Acest proces ar putea ajuta la distribuirea precisă a tratamentului, în zonele afectate de boală. Lucru care va diminua efectele secundare, pentru că doar țesuturile deteriorate vor fi atacate.

În viitor, ne putem aștepta la o serie de astfel de aplicații, care vor permite o tratare precisă și mai eficientă a problemelor din corpul uman.

Citește și:
Etichete: