Care este durata incredibilă de viață a bacteriilor din strănutul și tusea ta

Care este durata incredibilă de viață a bacteriilor din strănutul și tusea ta

 

Cercetătorii ne arată, pe baza unui nou studiu, cum bacteriile cauzate de cele mai comune răceli, sunt suficient de rezistente și periculoase cât să persiste în aer o vreme îndelungată după ce strănuți sau tușești.

În urma unei cercetări extinse, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pseudomonas aeruginosa, o specie de bacterii asociată cu infecțiile din spitale, are o durată de viață de la 10 la 45 de minute în aer după ce sunt eliminate în aer prin tuse sau strănut.

Studiile anterioare vin să susțin această afirmație și ne arată că acești patogeni călătoresc cam patru metri și rămân în aer 45 de minute, făcând ușor transferul de la o persoană la alta pe parcursul unui timp îndelungat.

Deși aceste bacterii au fost îndelung studiate, iar cercetătorii s-au ocupat mult timp de analizarea modului în care ele se transmit prin strănut sau tuse. Ceea ce aceștia au descoperit este că odată ce picăturile eliminate prin tuse ajung în aer ele se usucă instantaneu, se răcesc și devin suficient de ușoare cât să persiste în aer. Deși o mare parte din bacteriile care se regăseau în picăturile eliminate în urma strănutului sau tusei au o durată de viață de până la 10 secunde, celelalte pot persista de la 10 la 45 de minute, notează Science Alert.

Deși oamenii de știință nu înțeleg pe deplin procesele care duc la această situație, ipoteza lor este că această rezistență are de a face cu locul în care acestea au fost produse în tractul respirator, dar la fel de importantă este și dimensiunea picăturilor expulzate în aer (cele mai mari fiind mai rezistente degradării).

În final, această cercetare are implicații importante pentru modul în care înțelegem răspândirea unei infecții sau boli, dar și asupra modului în care putem controla răspândirea lor în spitale.  De asemenea, studiul nu face decât să pună și mai mult accentul asupra avertizării eterne: trebuie să îți acoperi gura și căile respiratorii atunci când strănuți sau tușești.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: