Care este motivul pentru care strănuți de trei ori la rând

Care este motivul pentru care strănuți de trei ori la rând

Dacă și pe tine te poate deranja să strănuți încontinuu când te afli afară sau într-un cadru oficial, află că deși răbufnirile de acest gen sunt enervante și rușinoase câteodată, există un motiv științific în spatele lor care te-ar face să le urăști mai puțin.

Strănutul poate avea multiple cauze, de la praf, alergii, răceli la răspunsuri emoționale, precum lumina puternică. Însă motivul principal este membrana mucoasă care se află în interiorul nărilor și gâtului tău. Astfel, deși cauzele externe pot fi mereu altele, membrana mucoasă este mereu de blamat pentru strănutul tău incontrolabil.

Ce se întâmplă, biologic vorbind, atunci când strănuți? Mușchii pieptului apasă pe plămânii tăi, iar acest fapt determină aerul din plămâni să iasă afară, conform Science Alert. Gâtul tău se strânge și trimite aerul afară prin nările tale, cu o viteză de 160 km/h. Iar aerul eliminat conține undeva între 2.000 și 5.000 de bacterii. Nu degeaba este indicat să punem mâna sau un șervețel la gură în cazuri de acest gen.

Dacă un simplu strănut reușește să elimine atâta materie dăunătoare, putem să ne întrebăm de ce strănutăm de trei ori consecutiv. Astfel, conform acelorași surse aflăm că primul strănut rupe ceea ce te irită în organism, în timp ce cel de-al doilea transferă acel iritant în zona nasului, iar abia al treilea strănut este cel care îl elimină în totalitate.

Acest lucru pare ușor de intuit și simplu, și asta pentru că chiar e. Însă actul de a strănuta este unic pentru fiecare persoană în parte, asemenea râsului. Ceea ce ne face pe noi să strănutăm, cel mai adesea nu este identic cu ceea ce determină producerea acestei acțiuni în cazul unei alte persoane. În același fel, nici numărul de strănuturi nu e bătut în cuie, el diferă în funcție de timpul care îi ia organismului să elimine iritantul periculos.

Ceea ce trebuie să amintim este că într-un caz extrem, în care continui să strănuți de multe ori, există posibilitatea ca iritantul să fie în mediu, deci în aerul pe care îl respiri, iar indicat este să părăsești incinta pentru o perioadă, sau până te liniștești.

Citește și:
Etichete: