Acest organ artificial produce celule care pot lupta împotriva cancerului

Acest organ artificial produce celule care pot lupta împotriva cancerului

Cercetătorii au creat un timus artificial, adică un organ crucial pentru sistemul imunitar al omului, care poate produce celule-T speciale și poate lupta, la cerere, cu cancerul din corpul uman.

Celulele-T sunt limfocite care combat în mod natural bolile, iar specialiștii reușesc să dea naștere unui organ care le poate produce în mod artificial, sporind numărul lor în corpul uman. În acest fel, sistemul natural de apărarea a organismului va deveni mai eficient în combaterea infecțiilor și a bolilor care pun în primejdie sănătatea unei persoane.

În corpul uman, timusul este un organ situat în cavitatea toracică, fiind poziționat între cei doi plămâni. Acesta se folosește de celulele stem din sânge pentru a produce celule-T, care atacă infecțiile din corpul uman. Însă deși acesta evoluează din copilărie până la pubertate, după această perioadă de dezvoltare activitatea timusului începe să scadă, acesta devinind mai ineficient. În plus, celulele-T normale se uzează mai rapid atunci când luptă împotriva cancerului care avansează în mod alert, iar, din acest motiv, anumite tipuri de boli pot evada atacului lor, conform Science Alert.

Astfel, o metodă inedită care le poate reda celulelor această capacitate va avea efecte mai ales în cazul persoanelor care suferă de cancer și pentru care un sistem imunitar puternic poate însemna diferența dintre sănătate și boală.

Cercetătorii de la Universitatea din California s-au putut folosi de un timus artificial pentru a transforma celulele stem din sânge în celule-T care atacă celulele canceroase, dar fără a afecta țesuturile sănătoase. Oamenii de știință reușesc să ducă la îndeplinire acest lucru printr-o tehnică avansată, numită imunoterapie adoptivă cu celule-T. Pe baza acesteia, specialiștii adaugă celulelor create receptori, prin intermediul cărora ele pot fi ghidate să atace doar acele părți infectate ale țesutului.

Chiar mai mult decât atât, echipa de cercetători susține că munca poate fi reprodusă cu ușurință de ceilalți oameni de știință. Astfel, avem un fundament pentru dezvoltarea unui mecanism eficient și rapid care poate lupta împotriva cancerului prin colaborare cu cel existent în corpul uman.

Citește și: