Recunoașterea facială ar putea ajuta la salvarea speciilor pe cale de dispariție

Recunoașterea facială ar putea ajuta la salvarea speciilor pe cale de dispariție

Un software pentru recunoașterea facială, denumit LemurFaceID, ar putea fi folosit pentru a proteja speciile de mamifere aflate pe cale de dispariție.

În 2012, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, a afirmat că nativii din Madagascar se află pe lista mamiferelor pe cale de dispariție. „Inspirația pentru crearea LemurFaceID a fost dorința de a dezvolta un instrument non-invaziv care ne va putea permite să identificăm și să urmărim lemurii”, afirmă Stacey Tecot, asistent și cercetător de la Universitatea din Arizona, conform Digital Trends.

Pentru a minimaliza efectele negative ale unui studiu de acest gen, cercetătorii au decis să nu intervină în habitatul natural al lemurilor și să nu captureze sau să eticheteze subiecții observați. Însă au sesizat curând că această abordare a crescut dificultatea colectării datelor.

Încercând mai multe metode, aceștia au sesizat că prin folosirea aparatelor de fotografiat, au înregistrat un succes semnificativ în detectarea și colectarea datelor despre specia pe cale de dispariție. „Mulțumită acestui succes, identificarea automată a lemurilor părea dintr-odată posibilă și am început să explorăm diferite unelte biometrice. Dar continuam să ne întoarcem la recunoașterea facială.”, menționează Rachel Jacobs, unul dintre cercetătorii echipei.

Folosindu-se de sute de fotografii cu lemuri, și prin integrarea lor într-un software pentru recunoașterea facială, echipa a reușit să identifice 80 de indivizi ai speciei.

Această tehnologie permite urmărirea unei populații întregi de lemuri și identificarea fiecărui membru al acesteia. De asemenea, sistemul le va permite cercetătorilor să își dea seama care sunt indivizii noi apăruți sau care dintre aceștia sunt folosiți în traficul cu animale. „Determinarea viabilității și statusului speciei este o parte importantă a conservării ei. Plănuim să testăm acest sistem în viitor, împreună cu metodele tradiționale de realizare a unui recensământ, lucru care ne va permite să reanalizăm periodic statutul speciei”.

În final, sistemul poate fi folosit cu scopul de a alerta și implica publicul în eforturile de conservare a lemurilor. Și asta pentru că populația va stabili o conexiune personală cu aceștia și se va putea folosi de aceeași tehnologie pentru a contribui la colectarea datelor cu privire la această specie.

Citește și: