O ”grădină zoo înghețată” ar putea salva speciile pe cale de dispariție

O ”grădină zoo înghețată” ar putea salva speciile pe cale de dispariție

Oamenii de știință lucrează pentru a crea o „grădină zoo înghețată”, adică un centru de stocare a genelor pe care cercetătorii consideră că într-o bună zi le vor folosi pentru a salva speciile pe cale de dispariție.

Centrul de Bioștiință Regeneratoare (CBR) al Universității din Georgia construiesc u o „grădină zoo înghețată”, așa cum l-au denumit, pentru a putea stoca și utiliza genele în cazul animalelor care sunt pe punctul de a dispărea de pe fața Pământului.

Ideea aparține directorului centrului, Steven Stice și asistentului său, Franklin West. Aceștia doresc să recolteze celule din pielea unui animal sedat, printr-o procedură neinvazivă. Cercetătorii vor transforma recolta în celule stem, introducând o serie de gene reprogramate special. De acolo, celulele stem vor putea fi transformate în spermatozoizi sau embrioni.

CBR a declarat că au fost deja creați spermatozoizi din celule stem provenite de la un porc. Stice și West sunt optimiști și consideră că felinele mari vor putea trece prin același proces. Cei doi vor lucra în parteneriat cu o grădină zoologică din Atlanta, de unde au prelevat deja celule de la un tigru care a fost eutanasiat în 2010.

Celulele sunt depozitate în rezervoare cu nitrogen lichid și așteaptă să fie transformate în celule stem. „Genetica este nemuritoare. Pot trece 20, 30, 200 de ani și tot vom putea scoate aceste celule și să le transformăm în spermatozoizi sau embrioni”, a declarat West pentru CNN. Mai mult decât atât, nici nu vor ocupa un loc prea mare. Va fi nevoie de două cutii pentru a depozita o întreagă populație.

Echipa alege să meargă pe un drum mai puțin circulat atunci când vine vorba de finanțare. Aceștia doresc să creeze un „zoo înghețat” cu ajutorul donațiilor, deoarece se bazează pe puterea oamenilor pentru a-și atinge scopul.

Dacă oamenii pun mână la de mână pentru a-i ajuta pe cei de la CBR să-și atingă scopul, o mulțime de specii ar putea fi salvate de la dispariție.

Citește și:
Etichete: