Qualcomm are primul modem 5G funcțional care încape într-un telefon

Qualcomm are primul modem 5G funcțional care încape într-un telefon

Cei de la Qualcomm au reușit să micșoreze considerabil modemul 5G la care lucrau, acesta fiind funcțional și bun de pus într-un telefon.

5G reprezintă următoare generație de sisteme telecom, iar data vehiculată pentru prima apariție comercială a acesteia este, în ultima vreme, anul 2019. Unele companii, precum Qualcomm, depun eforturi considerabile pentru a se ține de acest termen, sau poate chiar pentru a-l scurta.

Acum aproximativ un an, scriam despre faptul că Qualcomm a creat primul modem 5G, cunoscut ca X50. Prototipul de atunci nu avea toate specificațiile dezvăluite, însă era, în viziunea companiei, un pas important care să dovedească faptul că tehnologia 5G este reală. La acea vreme, modemul era de dimensiunile unei serviete și era închis într-un display de sticlă.

Astăzi, compania anunță din nou modemul X50, doar că are și noutăți importante. Modemul a fost redus la dimensiuni care îl fac ușor de integrat într-un smartphone și este și funcțional.

Folosind cipul 5G, Qualcomm a reușit să ajungă la viteze gigabit folosind mai multe canale aeriene 5G, de 100 MHz, în spectrul de unde de 28 GHz. Astfel de frecvențe înalte au o capacitate mult mai mare decât cele de sub 3 GHz, folosite în prezent pentru LTE, dar pot călători pe distanțe mult mai scurte.

Compania speră ca modemurile X50 să fie folosite în telefoanele care vor începe să facă tranziția, în 2019. Tehnologia ar urma să coexiste cu cea 4G LTE, așa cum astăzi încă ne bazăm pe 3G când standardul superior nu este disponibil. Inițial, 5G ar trebui să fie un mod turbo pentru 4G, adăugând capacitate rețelelor deja existente.

În final, tehnologia ar trebui să ofere viteze de zece ori mai mari decât cele pe care le putem atinge prin standardul LTE.

Citește și:
Etichete: