20 oct. 2016 | 14:39

Qualcomm creează primul modem 5G, cu viteze de download record

ACTUALITATE
Qualcomm creează primul modem 5G, cu viteze de download record

Qualcomm vrea să revoluționeze piața telefoanelor mobile și prezintă primul modem 5G, care oferă viteze de download de până la 5Gbps.

Noul modem 5G de la Qualcomm ar trebui să apară pe piață în 2018, chiar dacă încă nu au fost stabilite toate standardele de bază pentru protocolul viitor, dar nici nu au fost atribuite frecvențele din spectrul radio pe care acesta va funcționa.

Qualcomm X50 este modemul creat de compania din San Diego, iar producătorii promit că va ajunge la viteze de download de până la 5Gbps. De asemenea, acesta va funcționa având o lățime de bandă de 800MHz în spectrul de 28GHz. Aceeași frecvență ar fi dorită și de Samsung, Nokia, dar și de Verizon.

Cu toate acestea, încă nu au fost trasate limitele pentru frecvențele ce vor fi folosite de protocolul 5G, și chiar și spectrul de 73GHz este o posibilitate. De asemenea, Ofcom investighează mai multe benzi între 6GHz și 100GHz. Industria mai are până să ajungă la un consens, dar Qualcomm are șansa ca prin acest modem 5G să seteze mai repede de 2020 frecvența finală, când se preconizează că primele dispozitive compatibile cu această tehnologie vor fi disponibile publicului, relatează arstechnica.com.

Noul modem 5G de la Qualcomm a fost creat pentru a ajuta operatorii de telecomunicații și producătorii de telefoane mobile și poate funcționa și folosind protocolul 4G LTE dacă cel superior nu este disponibil.

”Snapdragon X50 anunță, apropierea de standardul 5G, pe măsură ce operatorii și producătorii intră în faza de testare a dispozitivelor”, spune vicepreședintele executiv al Qualcomm, Cristiano Amon. ”Ne-am folosit de istoria noastră de lideri în domeniile Wi-Fi și LTE pentru a oferi un produs care va juca un rol crucial în apariția pe piață a dispozitivelor 5G. Astfel, dovedim nu doar că discutăm despre acest protocol, ci și că vrem să-l transformăm într-o realitate.