Foarte puțini utilizatori de Android beneficiază de cele mai noi versiuni

Foarte puțini utilizatori de Android beneficiază de cele mai noi versiuni

Google tocmai și-a publicat raportul lunar de propagare al versiunilor de Android în piață, iar statisticile sunt îngrijorătoare ca de fiecare dată.

Degeaba fac inginerii Google eforturi semnificative să introducă inovații majore în noile versiuni de Android, dacă acestea ajung la un număr infim de utilizatori. În continuare, în mod inevitabil, pentru a experimenta cea mai nouă versiune de Android trebuie să optați pentru dispozitive în a căror realizare Google s-a implicat în mod direct. Până acum un an, acelea era terminalele Nexus. Din luna octombrie 2016, privilegiul este asociat gadgeturilor Google Pixel.

Indiferent de telefonul pe care îl utilizați, un lucru este sigur, fragmentarea platformei Android nu se va remedia niciodată, iar până când procesul de propagarea al noilor versiuni nu se va reinventa radical, problemele vor continua să existe. Dacă optăm însă să fim optimiști, ne putem totuși bucura că cea mai recentă versiune de Android a crescut de la 0,4% din piață în decembrie, până la 1,2% la această oră. Ca și referință, ultima versiune de iOS, principala platformă concurentă și sistemul de operare preinstalat pe fiecare iPhone a depășit de mult 50%, iar 76% dintre iDevice-uri rulează iOS 10, ultima actualizare majoră de iOS.

Raportul sintetizat în graficul de mai jos a fost publicat ieri pe site-ul Google destinat dezvoltatorilor de aplicații. Acesta este menit să fie folosit ca o referință pentru dezvoltatorii care vor să știe versiunea de Android pe care ar fi cel mai bine să-și testeze noile programe. Android 7.0 Nougat a ajuns pe 0,9% dintre terminalele aflate în circulație la 5 luni după lansarea oficială a versiunii finale. Android 7.1 – cea mai recentă versiune este pe doar 0,3% dintre aparate. Cel mai popular rămâne Android Lollipop, versiunea 5.0 se află pe 9,8% dintre telefoane și tablete, iar 5.1 a ajuns pe 23,1%. Marshmallow este pe 30,7% dintre dispozitivele din piață. Rămâne să vedem dacă după MWC vom vedea mult mai multe gadgeturi cu Nougat lansate oficial.

android_distro_feb_2017

 

Citește și: