Primul SMS a împlinit astăzi 25 de ani, iar evoluția e surprinzătoare

Primul SMS a împlinit astăzi 25 de ani, iar evoluția e surprinzătoare

Cei mai mulți dintre noi au ajuns să fie dependenți de smartphone-uri și alte gadgeturi mobile. Cu toate acestea, primul SMS nu este foarte ”bătrân”.

În 2017, aplicațiile de chat și VoIP sunt la putere. Este foarte probabil să nu mai fi redactat un SMS de ceva timp, având în vedere faptul că majoritatea conversațiilor în format text le porți prin WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage, Viber și nu numai. Toate acestea au fost însă derivate din banalele mesaje scurte în format text. SMS-urile au fost atât de importante încât au definit limitările unor rețele sociale importante, precum Twitter.

Primul SMS a fost expediat pe 3 decembrie 1992 de către inginerul Neil Papworth. Destinatarul SMS-ului a fost directorul Vodafone de la acea vreme, Richard Jarvis. Conținutul mesajului a fost clasica urarea Crăciun Fericit în limba engleză – ”merry Christmas”. Este important de reținut că, în scopul expedierii primului mesaj, a folosit un computer, în defavoarea unui telefon mobil. Detaliile contează însă mai puțin acum. Important este că acel moment istoric a influențat semnificativ multe dintre obiceiurile noastre actuale.

De la primul SMS și până acum, lucrurile s-au schimbat radical. Cu toate că la început adopția mesajelor scurte pe mobile a fost foarte lentă, acum există mulți internauți care preferă să nu mai vorbească deloc la telefon, ci doar să tasteze texte. Ca o referință pentru evoluția standardului, în 2006, doar în SUA, au fost expediate într-o singură lună 12,5 miliarde de mesaje. Cifra respectivă a crescut la 45 de miliarde într-o lună din 2007. În iunie 2017, nu mai puțin de 781 de miliarde de mesaje au fost expediate pe mobile în diverse formate.

La ora actuală, viitorul SMS-urilor clasice a devenit incert. Mulți sunt de părere că este greu ca bătrânul standard să reziste în competiție cu servicii gen WhatsApp care livrează 55 de miliarde de mesaje pe zi. Atâta timp cât vor exista zone fără internet, nu cred că vom scăpa însă de SMS-uri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: