Aceasta este prima țară din lume de unde dispar posturile de radio analog

Aceasta este prima țară din lume de unde dispar posturile de radio analog

Deși posturile de radio analog sunt încă populare, profitabilitatea acestora începe să scadă în unele țări, iar efectele încep să se vadă.

Exemplul cel mai elocvent este cel al Norvegiei, care începând de astăzi, 11 ianuarie, va închide toate posturile radio analog din țară, fiind prima țară din lume care va transmite doar în format digital. Procesul a început deja la ora locală 11:11, în orașul Bodø, și se va finaliza până la sfârșitul anului.

Norvegia oferă atât radio FM și digital încă din 1995, dar Ministerul Culturii afirmă că prețul pentru oferirea de format analog a devenit nerezonabil. Combinația reliefului montan și a populației de doar 5 milioane de locuitori dispersați pe o suprafață mare face ca radioul analog să fie prea scump pentru a mai fi oferit.

Pe de altă parte, radioul digital poate fi oferit la doar o optime din prețul celui analog, oferind o calitate audio mai bună, dar și o varietate mai mare de posturi cu acoperire națională (20, în comparație cu 5 analog), arată theverge.com.

Mulți consideră că viitorul va aduce sfârșitul inevitabil al radioului analog, însă decizia nu este foarte populară în Norvegia, doar 17% dintre cetățeni fiind de acord, în timp ce 66% se opun. Unele critici se leagă de capacitatea statului de a transmite mesaje de urgență, dar și de faptul că oamenii nu sunt pregătiți, din punct de vedere tehnologic. Doar o treime din autovehiculele din țară sunt echipate cu receptori de semnale audio digitale.

Alte state urmăresc cu interes efectele deciziei luate de guvernul norvegian în ceea ce privește radioul. Marea Britanie, spre exemplu, va lua în calcul posibilitatea de renunțare la radio analog odată ce 50% dintre ascultători recepționează semnale digitale. De asemenea, guvernul German planifica renunțarea la radioul analog încă din 2015, dar politicienii au respins planurile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: