PlayLink de la Sony va înlocui boardgames în viața ta

PlayLink de la Sony va înlocui boardgames în viața ta

La E3 2017, Sony a prezentat PlayLink, abordarea sa pentru „ecranul secundar“. Totul pornește de la o serie de jocuri pe care le accesezi prin PlayStation 4 și joci prin telefon, printr-o aplicație, desigur. 

Jocurile video pe smartphone încă nu sunt luate în serios și oricine e mai pasionat de gaming îți va spune că n-au cum să ajungă la nivelul celor de pe consolă sau PC. Și realitatea nu poate fi contrazisă, n-o să ai prea curând aceeași experiență, așa că Sony a găsit o soluție de mijloc, care-mi aduce aminte de discuția despre „ecranul secundar“ din lumea divertismentului prin seriale și filme.

PlayLink a fost prezentat la E3 2017 și presupune că ai o consolă PlayStation 4 și un smartphone cu Android și iOS. Pe telefon vei lua aplicația dedicată, prin care ai acces la jocuri și devii personaj în fiecare titlu. Totodată, ai nevoie de o rețea WiFi la care să conectezi dispozitivele, dar deja nu mai este un impediment. E ceea ce PS Vita a încercat, dar potrivit pentru mediul conectat la internet din prezent. Am încercat Hidden Agenda, That’s You! și Frantics.

Primul vrea să-ți înlocuiască filmul de sâmbătă seara și aduce aminte de un thriller cu detectivi, criminali și intrigi. Celelalte două sunt mai relaxate, cu aventuri prin întreaga lume sau într-un univers de desene animate. Le-am apreciat în special pe ultimele două, pentru că un joc de tipul acesta, cu prietenii, ar trebui să fie întâi „prietenos“ și să nu te lase cu oarecare traume.

Ca să participi într-unul dintre jocuri trebuie să mai ai cel puțin un prieten aproape, până la șase. Adică ceea ce se întâmplă când scoți pe masă un Monopoly sau un Activity. Ce mi se pare că a reușit Sony, în urmă unui demo de câteva minute, e că treci de la telefon la televizor constant, fără ca unul să-l înlocuiască pe altul, și chiar dacă eram străini între noi cei care am jucat, te prinde și începi să-l iei în serios. Nu cred că va produce „victime“ la fel ca Monopoly, dar asigură o anumită acțiune.

Așa, și acum să vorbesc despre Frantics, titlul meu preferat. În jocul principal ai o colecție de minijocuri pe care fiecare personaj trebuie să le termine ca să ia puncte. Îți alegi personajul și începi să participi, mânat de un alt personaj (o vulpe cu accent britanic), ca un buric al Pământului, un patron care direcționează ce și cum și pare că-l amuză când alții se întrec pentru banii și aprecierea lui. Sari cu parașuta sau încerci să nu aluneci pe gheață, dar tot ce faci faci prin telefon – accelerometru și giroscop -, astfel că nu mai ești incomodat de taste.

Cât despre That’s You!, titlul cumva face trimitere la începutul jocului: faci un selfie, care va fi folosit pe cărțile de joc. Și încerci să-i cunosți pe cei din jur și să votezi, în fiecare capitol, care ce a făcut. Cei care au dreptate, primesc puncte. Ajungi și într-un punct să desenezi, cum l-ai vedea ca bandit pe un anumit personaj, apoi sunt judecate caricaturile.

Per total, PlayLink face trecerea dinspre gaming hardcore sau al oamenilor solitari către a cuceri sufrageria când se mai adună oameni la tine. Hardware-ul e deja acolo, în buzunarul fiecăruia, iar consola cel mai probabil stă sub televizor. Astfel, de la un FIFA ocazional cu prietenii invitați, îi poți implica pe toți.

Citește și: