29 aug. 2017 | 12:59

Philips vrea să elimine pirateria cu tehnologia Amblight

ACTUALITATE
Philips vrea să elimine pirateria cu tehnologia Amblight

Din ce în ce mai multe metode de combatere a pirateriei din sălile de cinema sunt ocolite, dar Philips ar putea rezolva asta cu ajutorul Ambilight.

De-a lungul anilor, în cinematografe au fost folosite diverse unelte de watermark video sau audio, pentru ca pirații să fie detectați, iar în cazul unor avanpremiere de top, angajații au folosit chiar și ochelarii cu infraroșu și alte tehnologii de spionaj pentru a monitoriza sălile.

Philips încearcă să schimbe situația actuală, iar un brevet recent înregistrat propune un sistem de iluminare ambientală care va preveni înregistrările video din sălile de cinema. Compania spune că multe dintre măsurile de securitate, cum ar fi watermark-urile, fac pirateria ușor de urmărit, dar nu previn înregistrarea și distribuția.

Soluția de iluminare ambientală este diferită și Philips crede că poate reduce pirateria substanțial. Aceasta presupune ca sala să fie iluminată din lateral și la o anumită frecvență, astfel încât înregistrările video să nu poată surprinde prea multe din imaginea difuzată. Dacă frecvența este aleasă cum trebuie, camera nu va putea filma, deoarece sursa de lumină nu este în sincron, iar pe înregistrare vor apărea linii.

Parțial, tehnologia este inspirată de către sistemul Amblight pentru televizoare. Acesta generează efecte luminoase în jurul televizoarelor, corespunzând cu conținutul video. Sistemul de la cinema va face același lucru, împiedicându-i pe pirați să filmeze, în același timp.

Nu e clar dacă există planuri concrete pentru a aduce această tehnologie în sălile de cinema, dar știm deja că cei de la Philips nu sunt străini de astfel de soluții anti-piraterie. Aceștia au lansat în trecut CineFence, o unealtă de marcaj a sunetelor și a imaginilor, folosită pentru conținutul digital.