Ouă de dinozaur, descoperite în zona unui șantier din China [VIDEO]

Ouă de dinozaur, descoperite în zona unui șantier din China [VIDEO]

Fosilele de ouă de dinozaur, care ar putea avea o vechime de 70 de milioane de ani, au fost descoperite în China, în zona unui șantier de construcție.

Oamenii de știință au identificat rămășițele a cinci coji îngropate în rocile de nisip, la o adâncime de aproximativ 8 metri, unde cercetătorii susțin că ar fi fost ascunse și prezervate încă din perioada târzie a perioadei cretacice. Aceste fosile au fost găsite în orașul Foshan, din provincia Guangdong, din China.

Cercetătorii au descoperit cinci ouă de dinozaur. Deși trei dintre acestea au fost distruse odată cu trecerea timpului, ele sunt încă vizibile, iar conturul celorlalte două este suficient de proeminent pentru a fi identificat în rocile de nisip în care regăsesc. Acestea au o formă rotundă și aparțin unei specii de dinozauri erbivori (care poartă denumirea latinească phytophagous). Fosilele de ouă măsoară aproximativ 13-14 centimetri în diametru și se regăsesc în rocile de nisip roșu, excavate în zona unui șantier de construcție, potrivit Science Alert. 

Conform arheologilor, învelișul ouălor a fost afectat din mai multe puncte de vedere, însă vinișoarele care marchează suprafața lor sunt încă vizibile. Vechimea fosilelor este stabilită temporar la 70 de milioane de ani, dar ea nu va putea fi exprimată cu certitudine decât în urma unei analize detaliate. Același lucru este valabil și pentru stabilirea cu precizie a speciei din care aceste fosile fac parte.

În acest moment, fosilele de ouă de dinozaur sunt studiate la un muzeu local, iar abia apoi ne vor fi puse la dispoziție informațiile la care au ajuns oamenii de știință. Până una-alta, ouăle de dinozauri au fost descoperite în această zonă din China începând cu anul 1980, iar până în anul 2015 au dost identificate 43 de fosile de acest tip.

Aceste descoperiri sunt relevante pentru lumea științifică pentru că ne permit să cunoaștem cu mai multă exactitate climatul și condițiile de mediu din perioada respectivă.

Citește și:
Etichete: