08 feb. 2017 | 12:30

Opera devine surprinzător de rapid printr-un artificiu creativ

ACTUALITATE
Opera devine surprinzător de rapid printr-un artificiu creativ

Deși e departe de a fi pe primul loc în topuri, Opera este un browser care continuă să evolueze în speranța atragerii de noi utilizatori.

Ca orice alt browser modern, Opera beneficiază de actualizări constante, iar fiecare update transformă aplicația într-una mai rapidă și mai eficientă la afișat pagini web. Este foarte dificil, dacă nu imposibil, să vă convingă cineva să renunțați la Chrome sau Firefox, dar echipa de dezvoltatori din spatele Opera face tot ce este posibil.

Odată cu versiunea 43, Opera s-ar putea să devină cel mai rapid browser la afișarea paginilor web. Această particularitate atractivă pe care ne-o dorim cu toții a fost posibilă printr-o combinație de mai multe elemente. Intitulată Instant Page Loading, noua funcție reprezintă cel mai recent pas făcut de compania americană pentru a îmbunătăți performanța generală a browserului, după page-load speed optimization, blocare nativă de reclame și un timp de încărcare mai mic al programului.

Într-o perioadă în care conținutul online devine mai complex ca niciodată, orice ajutor este util pentru a micșora timpul petrecut în fața unei pagini albe din browser. În acest scop, Instant Page Loading se bazează pe predicție pentru a încărca din timp pagina pe care începeți să o tastați. Astfel, dacă intrați des pe Playtech.ro, în momentul în care tastați pl, a fost deja inițiată încărcarea paginii principale în fundal. Pe acest principiu, după ce s-a obișnuit cu obiceiurile voastre de navigare online, algoritmul devine mai eficient. Secretul este doar să rețină URL-urile exacte pe care le accesați des.

Tot în Opera 43 va fi introdusă o nouă tehnică de compilare a browserului intitulată Profile Guided Optimization. Creată în special pentru aplicațiile care rulează pe Windows, tehnologia PGO facilitează realizarea unor sarcini importante de către o aplicație cu un consum de resurse mai mic. Astfel, inițierea programului va fi cu 13% mai rapidă, deși s-ar putea ca diferența de performanță să fie chiar mai mare decât atât pe anumite configurații.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele