O nouă descoperire ne-ar permite să ștergem amintirile traumatizante

O nouă descoperire ne-ar permite să ștergem amintirile traumatizante

O nouă descoperire are implicații majore și poate trata fobiile și anxietatea. Psihologii au găsit o cale de a „edita” amintirile pentru a le face mai puțin traumatizante.

Deși pare un fir narativ desprins din Eternal Sunshine of the Spotless Mind, unde protagoniștii se folosesc de o tehnologie inovatoare pentru a-și șterge amintirile despre timpul pe care l-au petrecut împreună, în mod similar, cercetătorii de la Universitatea Columbia și McGill au găsit o modalitate prin care să elimine selectiv amintirile, fără a afecta integritatea celorlalte,cel puțin în cazul unui melc de mare.

Pentru a șterge anumite amintiri, cercetătorii au blocat anumite molecule asociate cu o enzimă numită Protein Kinase M (PKM), care este crucială în reținerea amintirilor pe termen lung.

Deși până în acest moment eficacitatea tehnicii folosite a fost demonstrată doar pe melci, specialiștii sunt de părere că munca le oferă o cunoaștere aprofundată asupra modului în care amintirile se formează, iar aceste descoperiri ar putea fi aplicate apoi și asupra oamenilor. Și asta pentru că PKM-proteina protectoare KIBRA se regăsește în creierul uman. În plus, s-a demonstrat că mutații ale acestei gene conduc la dezvoltarea unor dizabilități intelectuale, potrivit Science Alert.

Ceea ce face ca aceste rezultate ale studiului să fie relevante este faptul că moleculele pe care cercetătorii le-au examinat se regăsesc și în corpul șoarecilor și al oamenilor și participă în formarea amintirilor de lungă durată, întărind conexiunile sinaptice. În cazul persoanelor care suferă de Alzheimer și de forme ale demenței,  această proteină este compromisă. Pentru că cercetarea are în vedere tocmai modul în care se produc amintirile și schimbările de la nivelul neuronal, ea le permite cercetătorilor să exploreze panoplia diferitelor molecule care contribuie la menținerea plasticității sinaptice și a memoriei.

Odată ce catalogul moleculelor va fi valabil, specialiștii vor avea la dispoziție datele necesare pentru a realiza medicamente care ar putea trata numeroase afecțiuni asociate cu aceste mutații și ar putea schimba radical viața persoanelor care suferă de anxietate sau de sindromul de stres posttraumatic.

Citește și: