O brățară inteligentă Fitbit i-a salvat viața datorită monitorului cardiac

O brățară inteligentă Fitbit i-a salvat viața datorită monitorului cardiac

Piața de brățări inteligente este una foarte generoasă și, cu toate că s-ar putea să pară un moft, un smartband Fitbit i-a salvat viața zilele trecute unei doamne.

În mare parte, brățările inteligente și smartwatch-urile par a fi create pentru cei care sunt dependenți de efort fizic. Cu scopul de a-și spori eficiența la sală sau pentru a fi mai motivați, aceștia folosesc astfel de gadgeturi. Se pare însă încă sunt la fel de utile și persoanelor sedentare sau vârstnicilor care nu au o stare de sănătate foarte bună. Aceasta este concluzia la care a ajuns Patricia Lauder în vârstă de 73 de ani din Connecticut – Statele Unite.

Conform celor de la CNN, întregul eveniment s-a petrecut zilele trecute. Fără să întreprindă activități fizice deosebite, doamna a observat că brățara ei Fitbit îi afișa 140 de bătăi ale inimii pe minut. În contextul în care nu întreprinzi o activitate specială, valoarea este una exagerată. În mod uzual, aceeași brățară îi afișa Patriciei 60 – 70 de bătăi pe minut în aceleași circumstanțe. Concluzia evidentă a fost că ceva nu este în regulă și a sunat imediat la salvare.

În momentului în care Patricia Lauder a ajuns la secția de urgențe, primele analize au scos la iveală faptul că avea cheaguri de sânge acumulate în ambii plămâni. Acestea îi obligau inima să lucreze în plus pentru a compensa nivelul scăzut de oxigen din sânge. În urma unei intervenții rapide, cheagurile au fost eliminate, iar în 24 de ore, atât inima, cât și plămânii îi funcționau normal.

Merită avut în vedere că nu este prima oară când un gadget purtabil salvează o viață. În urmă cu aproximativ un an, un domn în vârstă a ajuns la spitalul de urgențe după ce a văzut pe Apple Watch o creștere suspectă a ritmului cardiac. În realitate, se pregătea de un infarct care i-ar fi putut fi fatal dacă adormea liniștit în patul de acasă.

Citește și: