10 mart. 2017 | 11:09

Dispozitivele purtabile ar putea detecta primele semne ale bolilor mentale

ȘTIINȚĂ
Dispozitivele purtabile ar putea detecta primele semne ale bolilor mentale

Dispozitivele purtabile s-ar putea afla la un nivel suficient de avansat pentru a detecta bolile mentale aflate în fazele inițiale ale dezvoltării.

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au lucrat la crearea unui dispozitiv purtabil care poate detecta semnele precoce ale Alzheimer și ale demenței. Scopul acestui proiect este de a identifica schimbările fizice care corespund declinului mental asociat bolilor amintite. În prezent, medicilor le este dificil să detecteze Alzheimer-ul din fazele sale incipiente, conform Read Write.

Incidența acestei boli mentale a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani, și numerele se află într-o creștere continuă. Se estimează că aproximativ 5,4 milioane de americani au această boală, iar riscul apariției Alzheimer-ului crește odată cu înaintarea în vârstă. Dacă nu se va găsi în curând un tratament, cercetătorii care studiază această problemă susțin că numărul pacienților se va tripla până în anul 2050.

Specialiștii au atașat dispozitivele purtabile unui număr de 2.200 de pacienți. Iar pe parcursul a trei ani de zile, aceste aparate vor înregistra simptomele acestora (rata bătăilor inimii, somnul, funcțiile cognitive, împreună cu alte marcaje relevante medical). Scopul acestei invenții este de a detecta apariția bolii încă din primele ei stadii, când mai există posibilitatea de a remedia efectele ei.

Pentru că studiile care se desfășoară în laborator sunt obositoare și stresante pentru pacienți, dispozitivul purtabil devine o metodă mai puțin invazivă, dar care le oferă medicilor accesul la aceleași informații relevante.

Eventual, specialiștii plănuiesc să depășească stadiul dispozitivelor purtabile și să dezvolte tehnologii mai specializate, asemănătoare cu Amazon Echo și Google Nest. Acestea le-ar putea oferi mai multe detalii cu privire la cauzele demenței.

Creațiile actuale nu sunt într-atât de performante și asta pentru că rețin foarte multe date irelevante pentru studiu, iar medicii trebuie să se ocupe pe lângă de colectarea datelor, de selectarea lor. Un proces care ia mult timp și care poate creşte dificultatea interpretării informațiilor culese.