Nintendo a „furat” ideea manetelor de la Wii, iar acum plătește scump

Nintendo a

Nintendo Wii a fost una dintre cele mai populare console din toate timpurile, dar se pare că ideea manetelor Wii Remote a fost furată.

Succesul Nintendo Wii nu s-a datorat jocurilor incredibil de originale sau graficii impresionante, ci faptului că te invita la mișcare. Dacă vroiai să joci tenis, box sau bowling, trebuia să pierzi un volum semnificativ de calorii dând din mâini în fața televizorului. Mișcările respective nu erau înregistrate printr-un senzor gen Kinect, ci prin intermediul unor manete Wii Remote încărcate de senzori de mișcare.

Se pare însă că ideea din spatele controllerelor ce a dus la popularizarea acelei console a fost furată. Cel puțin aceasta este concluzia unui tribunal din Dallas, Statele Unite ale Americii. Un juriu a stabilit că Nintendo trebuie să achite 10 milioane de dolari companiei americane iLife Technologies într-un proces ce a fost intentat în 2013 pentru încălcare de patente. Inițial, cei de la iLife au sperat să obțină nu mai puțin de 144 de milioane de dolari, câte patru dolari pentru fiecare dintre cele 36 de milioane de console Wii comercializate.

Ca referință, întregul mecanism ce a fost folosit în manetele livrate cu o consolă Wii a fost dezvoltat și pantentat de iLife Technologies cu mult înainte să fie „împrumutat” de Nintendo. Scopul său inițial a fost de a monitoriza persoanele în vârstă ce riscau destul de des să cadă și bebelușii cu probleme de sănătate în timpul somnului. În mod previzibil, respectivul proces pierdut de Nintendo vine la pachet și cu o interdicție pentru a nu mai folosi vreodată respectiva tehnologie.

Conform celor de la Nintendo, patentul cu pricina a fost redactat incorect și ar trebui să fie clasificat ca invalid. Japonezii plănuiesc să facă apel la decizia tribunalului din Dallas, deși este destul de puțin probabil să vină la înaintare cu argumente convingătoare.

În altă ordine de idei, în aceeași perioadă în care a fost intentat procesul împotriva celor de Nintendo, iLife Technologies a inițiat procese contra Fitbit și Under Armour. Subiectul proceselor au fost aceleași patente din cazul Nintendo, dar acelea s-au rezolvat în afara tribunalului prin înțelegeri financiare ce nu au fost făcute publice.

Citește și: