05 iul. 2017 | 10:16

NASA pregătește o misiune în premieră pentru a devia un asteroid

ȘTIINȚĂ
NASA pregătește o misiune în premieră pentru a devia un asteroid

NASA face primii pași către o misiune importantă în cadrul agenției, având în plan devierea unui asteroid care se apropie de Pământ.

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) intră în faza preliminară de design, după ce a fost aprobată de către NASA în data de 23 iunie. Aceasta urmează să fie prima misiune care demonstrează tehnica de impact cinetic pentru devierea unui asteroid de pe orbita sa, în scopul protejării planetei de un eventual impact.

Ținta misiunii DART este un asteroid care se va apropia de planeta noastră în octombrie 2022 și încă o dată în 2024. Asteroidul este cunoscut ca Didymos (din greacă: ”geamăn”), deoarece este un sistem binar alcătuit din două corpuri: Didymos A, cu un diametru de 780 de metri , și Didymos B, cu un diametru de 160 de metri. DART va lovi doar corpul mai mic din sistem.

Sistemul a fost studiat îndeaproape încă din 2003, însă compoziția corpului mai mic este necunoscută. Cu toate acestea, dimensiunile sale ne arată că acesta poate produce efecte regionale în cazul unui impact cu planeta.

După lansare, DART va zbura către Didymos și va folosi un sistem autonom de țintire pentru a merge către corpul B. Nava spațială, de dimensiunile unui frigider, va lovi corpul cu o viteză de 6km/s, sau 21.600km/h, iar observatoarele de pe Terra vor putea vedea impactul și schimbarea orbitei corpului mic în jurul celui mare, astfel că savanții vor putea înțelege care sunt capacitățile unui impact cinetic în cazul unei strategii de deviere a unui asteroid, scrie nasa.gov.

Asteroizii mici lovesc Pământul zilnic, dar se descompun în atmosfera superioară. Obiectele suficient de mari care să producă pagube la sol sunt mult mai rare, iar cele care au peste 1 kilometru în diametru sunt suficient de mari să producă efecte la nivel global. Acestea sunt urmărite de către NASA, iar această primă misiune ne-ar putea arăta dacă suntem pregătiți pentru a lupta împotriva unui astfel de pericol.