Ce e corpul cosmic, confundat cu a doua Lună pentru Pământ

Al doilea satelit ar fi fost descoperit în 2016 și a fost numit 2016 H03. Observațiile recente mai detaliate au confirmat că obiectul este doar un asteroid.

Traiectoria lui 2016 H03 este impresionantă. El orbitează în jurul Soarelui și, de asemenea, în jurul sistemului Pământ-Lună. Așadar, este suficient de aproape pentru a crede că e satelit pentru Pământ și un pic prea departe pentru a fi studiat îndeaproape. Pentru a înțelege 2016 H03, profesorul asistent Vishnu Reddy și echipa sa de la Universitatea din Arizona au decis să efectueze unele observații mai detaliate.

Echipa nu a fost capabilă să stabilească dimensiunea, care nu este cu siguranță mai mare de 100 de metri, dar a putut să-și dea seama că se rotește pe axa sa de două ori într-o oră și reflectă lumina la fel ca asteroizii. 2016 HO3 este unul dintre cei cinci cvasisateliți ai Pământului și este cel cu cea mai stabilă orbită. Aceste obiecte seamănă cu sateliții, dar orbita lor nu este stabilă și s-ar putea schimba semnificativ în timp.

Mulți cvasisateliți descoperiți nu mai există câțiva ani, dar 2016 HO3 ar putea fi acolo de sute de ani. Cvasisateliții Pământului provin din colecția de corpuri catalogate drept NEO (Near-Earth Object – obiecte apropiate de Pământ).

Ca să cerceteze în detaliu acest corp, echipa lui Reddy a folosit Marele Telescop Binocular (LBT). Știind că 2016 HO3 este un asteroid are implicații dincolo de astronomia pură, cum ar fi că poate fi studiat mai ușor. Cu telescoape mai bune, s-ar putea să găsim curând că aceste obiecte sunt mai frecvente decât am crezut.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: