NASA ne dezvăluie secretele exoplanetelor din sistemul TRAPPIST-1

NASA ne dezvăluie secretele exoplanetelor din sistemul TRAPPIST-1

Telescopul Kepler al celor de la NASA a confirmat câteva detalii cruciale cu privire la orbita a celor șapte exoplanete nou descoperite din sistemul TRAPPIST-1.

NASA ne oferă noi informații cu privire la cele șapte planete nou descoperite în luna februarie. Noile date ne aduc la cunoștință mai multe despre imaginea acestor exoplanete, dar și cu privire la o planetă mai puțin înțeleasă din acest sistem- TRAPPIST-1h.

Astronomii de la Universitatea Washington au putut confirma un model orbital obișnuit, folosindu-se de datele culese de telescop. Echipa de cercetători a descoperit că la 9 milioane de kilometri depărtare, steaua pitică (TRAPPIST-1), cea mai îndepărtată dintre cele șapte exoplanete, nu se regăsește în zona locuibilă și este și mult prea rece pentru a acomoda viața oamenilor. De asemenea, echipa de cercetători a confirmat un detaliu important, anume că „planeta h” realizează o revoluție completă în jurul stelei principale a sistemului TRAPPIST-1 la fiecare 19 zile, potrivit space.com.

Folosindu-se de datele colectate anterior de Telescopul Spitzer, echipa a identificat un model „complex, dar predictibil” în care cele șase planete aflate spre interiorul sistemului au putut fi localizate cu o mai mare precizie. În plus, studiind frecvența orbitală, oamenii de știință au calculat șase rute posibile ale planetei „h”, iar cinci dintre acestea au fost excluse din pricina unor date descoperite ulterior. Asta înseamnă că astronomii au putut calcula cu exactitate cât îi ia planetei pentru a realiza o revoluție completă în jurul stelei centrale chiar și înainte de a primi datele surprinse de telescopul Kepler.

NASA a anunțat prima dată descoperirea celor șapte planete similare Pământului din sistemul solar TRAPPIST-1, aflat la 39 de ani lumină de noi, la o conferință de presă din luna februarie. De atunci, oamenii de știință s-au axat să dezvăluie secretele sistemului solar și al planetelor care îl compun.

Agenția spațială plănuiește să studieze cele șapte noi lumi cu ajutorul telescopului James Webb Space Telescope, care va fi lansat în octombrie 2018. Cercetătorii speră că acest instrument puternic le va permite să descopere dacă planetele ar putea susține viața umană.

Citește și: