De ce s-a renunțat la Project Ara, telefonul modular

De ce s-a renunțat la Project Ara, telefonul modular

Project Ara a fost un proiect foarte interesant al celor de la Google pe perioada în care încă mai dețineau Motorola. Ideea de smartphone modular s-a redus însă la zero.

Timp de câțiva ani, am vânat fiecare detaliu despre Project Ara. Conceptul de smartphone modular a fost și continuă să fie unul foarte atrăgător. Ideea că vei achiziționa un telefon mult mai rar deoarece îl vei putea upgrada vine cu reale beneficii. Din păcate, după o lungă perioadă de teste și investiții, Google a renunțat la acel concept.

Ați fi fost tentați să credeți că este foarte aproape de un produs comercial. Project Ara fusese deja demonstrat în stare funcțională la câteva conferințe și mai mulți membri ai presei internaționale au apucat să se joace cu una sau mai multe dintre variante. Între timp, Google a închis brusc laboratorul în care se lucra la Project Ara, iar inginerii Motorola care erau responsabili într-o oarecare măsură de acel produs au migrat la Lenovo.

Ieșirea de sub tutela Google se pare că a fost o ocazie unică pentru ca unii dintre directorii Motorola să detalieze pentru publicația Gadgets 360 ce s-a întâmplat cu atrăgătorul smartphone modular. În contextul în care au fost implicați în mod direct în realizarea terminalului, aceștia aveau o imagine destul de clară vizavi de motivele încetării eforturilor de cercetare și dezvoltare.

,,Nu s-au gândit cu adevărat la consumator. Întreaga lor idee gravita în jurul tehnologiei, ce poți face, dar nu ce își dorește consumatorul. Au vrut să facă lucruri precum schimbarea specificațiilor, dar acestea nu schimbă cu adevărat experiența de utilizare.

Stephen McDonnell – Manager Senior la Moto Mods Ecosystem este sigur că întreaga abordare a proiectului a fost greșită. Smartphone-ul modular trebuie orientat către utilizator, iar acest lucru nu se întâmpla la Google. Tot el a explicat că abordarea celor de la LG vizavi de aspectul modular al LG G5 a fost de asemenea greșită, deoarece implica închiderea și deschiderea smartphone-ului atunci când voiai să înlocuiești un modul.

Citește și: