Misterul din spatele unei picturi celebre va fi dezlegat cu ajutorul tehnologiei

Misterul din spatele unei picturi celebre va fi dezlegat cu ajutorul tehnologiei

Un mister îndelungat cu privire la autorul și subiectul picturii ”Doamna cu blana de râs” ar putea fi rezolvat cu ajutorul tehnologiei.

Opera de artă datează din anii 1570 și i-a fascinat pe privitori încă de când a fost expusă la Luvru, în Paris, în 1838. Pictura, a cărei valoare este mai mare de 25 de milioane de dolari, i-a fost atribuită artistului spaniol El Greco, iar unii experți susțin că subiectul lucrării este fie partenera sa de viață, Jeronima, fie fiica sa. Dar apele nu sunt atât de limpezi și sunt mulți sceptici care susțin că această operă se diferențiază foarte mult de celelalte lucrări ale recunoscutului pictor.

Ca urmare a acestei neclarități, experții de artă se vor folosi de tehnologii cu infraroșu pentru a dezvălui schițele preliminare, care acum se ascund sub pictură, în încercarea de a descoperi care este adevărul. Aceștia se vor folosi, de asemenea, de radiografia cu raze X pentru a analiza materialul și tehnica folosită pentru încropirea acestei picturi celebre , iar apoi va compara aceste date cu celelalte opere ale lui El Greco, dar și cu ale altor artiști ai vremii, scrie bbc.com.

Procesul este destul de dificil și experții nu se așteaptă la o atribuire definitivă. Principalul scop al cercetării este să învețe mai multe despre ”Doamna cu blana de râs” și despre alte opere de la finalul secolului al XVI-lea. Prin folosirea analizei științifice, vom cunoaște mai multe despre tehnica folosită, culori și identitatea autorului, dar și a subiectului picturii renumite.

Pe lângă tehnica prin infraroșu, raze X și analizarea microscopică a picturii, specialiștii vor analiza istoria rochiei purtate, a bijuteriilor și a tehnicii, cu scopul de a dezvălui istoria complexă și semnificația operei de artă. Toate acestea pentru a înțelege pe deplin care este autorul acestei picturi celebre și perioada în care a fost concepută.

Experții estimează că rezultatele studiului comparativ vor fi făcute publice pe la începutul lui 2019 și vor fi însoțite de publicarea unei cărți în 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: