Microsoft a inventat Google Earth în anii `90, dar nu a știut cât va putea fi de valoros

Microsoft a inventat Google Earth în anii `90, dar nu a știut cât va putea fi de valoros

Ca multe alte produse și servicii online revoluționare, Microsoft s-a aflat în anii `90 la baza un proiect foarte similar cu Google Earth. A fost însă dat uitării.

Oficialii gigantului din Redmond au activat într-o varietate foarte mare de domenii înaintea concurenței. Când mulți dintre noi foloseam telefoane inteligente cu Windows Mobile 6.0, cei de la Apple încercau să facă valuri cu primele iPod-uri. Se pare însă că și cei de la Google au fost devansați de Microsoft când vine vorba de unul dintre cele mai populare produse ale lor.

Când te gândești la posibilitatea navigării pe o hartă a planetei noastre formată din imagini imortalizate din satelit, în mod inevitabil, Google Earth este singurul produs care îți vine în minte. Dacă Bill Gates și-ar fi jucat însă cum trebuie cărțile în `90, mulți dintre noi și-ar fi planificat concediile cu ajutorul Microsoft Terra Server în 2017.

Terra Server a fost precursorul Google Earth în 1998 și, deși putea beneficia de numeroase îmbunătățiri înainte de a deveni cu adevărat util pentru o mare masă de internauți, funcțiile cele mai spectaculoase au fost acolo de la început. Scopul său nu a fost însă de a ajuta umanitatea și, în timp, de a genera bani monetizând informațiile utilizatorilor. Inginerii companiei fondate de Gates au văzut însă lucrurile mult mai simplu decât atât.Configurație hardware Terra Server

Cel mai mare computer de la momentul respectiv era folosit pentru proiectul celor de la Microsoft de a demonstra fiabilitatea bazelor de date în SQL. Ca idee, MS SQL Server abia se lansase. O bază de date de aproximativ un TB era procesată în timp real de un sistem Compaq ce ocupa o suprafață de 13 x 8 metri. Inițial, proiectul era de a indexa toate tranzacțiile desfășurate vreodată la bursa din New York, dar directorii inițiativei s-au reorientat către Terra Server pentru că baza de date cu imaginile din satelit era aproape dublă ca dimensiune.

Înainte ca Google Earth să ne ofere imagini actualizate de câteva ori pe an în format 3D, Terra Server a folosit într-un scop similar imagini alb-negru puse la dispoziția Microsoft de către United States Geological Survey. Acelea au fost imortalizate între 1985 și 1990, dar au fost făcute publice abia în 1997, conform celor de la Vice.Microsoft Terra Server precursor Google Earth

Citește și: