Memoria RAM DDR5 promite avantaje serioase față de DDR4

Memoria RAM DDR5 promite avantaje serioase față de DDR4

Memoriile DDR5 ar putea sosi pe piață în viitorul apropiat, chiar dacă mulți dintre noi nu am făcut încă saltul către DDR4.

Rata de adopție a standardului DDR4 pentru memoriile RAM nu este cea mai ridicată, poate și din cauza faptului că dacă vrei astfel de plăcuțe de memorie instalate în calculator, vei avea nevoie și de o placă de bază nouă. DDR3 rămâne formatul cel mai întâlnit și această tendință s-ar putea păstra, cel puțin până la apariția DDR5.

JEDEC, organizația care se ocupă de crearea noilor standarde pentru memoriile de calculatoare, arată că primul demo al noii generații de memorii, DDR5, va debuta în luna iunie 2017. De asemenea, standardul ar urma să fie gata în 2018.

DDR5 pare să fie o îmbunătățire majoră față de actualul standard din industrie. Astfel, aceste noi memorii vor avea o lățime de bandă de două ori mai mare decât cele DDR4, densitatea acestora dublându-se, de asemenea. JEDED spune și că noile memorii vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic, arată arstechnica.com.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul DDR4, va mai dura câțiva ani până când noile memorii DDR5 să ajungă pe piață, după finalizarea standardului. Asta se întâmplă din cauza faptului că procesoarele și SoC-urile au nevoie de suport pentru noul standard de memorie, iar designul unei asemenea componente durează doi-trei ani. Standardul DDR4 a fost finalizat în 2012, dar a devenit popular abia în 2015, când procesoarele Intel și AMD au început să ofere suport pentru acest nou standard de memorie.

Trebuie menționat faptul că DDR5 nu are nicio legătură cu GDDR5, un standard separat de memorie, folosit pentru plăcile video.

Rămâne de văzut dacă viitorul va mai aparține memoriilor ram, sau dacă soluții precum Intel Optane le vor lua locul.

Citește și: