Intel Optane este un SSD de mare viteză ce poate funcționa ca RAM

Intel Optane este un SSD de mare viteză ce poate funcționa ca RAM

Odată cu lansarea Intel Optane, americanii au reușit să aducă pe piață un gadget ultra performant capabil să funcționeze pentru stocare sau ca memorie RAM.

A trecut mult timp de când cei de la Intel au dezvăluit tehnologia lor ultra rapidă de stocare 3D. Până acum însă, nu a fost niciodată integrată într-un produs comercial pe care companiile sau cei cu buzunare adânci să-l folosească. Rezultatul câtorva ani de cercetare și dezvoltare poartă numele de Intel Optane SSD DC P4800X și, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, poate funcționa în tandem cu un port PCI Express sau NVMe.

Momentan, noul dispozitiv de stocare creat de Intel este limitat la o singură capacitate de 375GB, dar latența extrem de mică în combinație cu rata de transfer generoasă îl fac ideal pentru foarte multe situații. Acest SSD unic este gata de acțiune în doar 10 microsecunde, iar rata de transfer obișnuită este de 2GB/s. Aceste două particularități sunt foarte importante deoarece stau la baza funcționării Intel Optane SSD DC P4800X ca mediu de stocare sau ca memorie RAM. În servere de înaltă performanță, servere online pentru diferite servicii sau în alte scenarii în care o cantitate absurdă de memorie RAM este fundamentală, gadgetul celor de la Intel va face minuni.

În contextul în care s-au vehiculat scenarii de utilizare a dispozitivului ca RAM, cei de la Intel s-au grăbit să afirme că Optane are o anduranță mult mai mare decât un SSD obișnuit. Pe parcursul vieții sale, pe o astfel de unitate pot fi inscripționate 12,3 petabytes de date / 12.300 TB.

Noul Intel Optane este gata de achiziție și există promisiunea că în viitorul apropiat vom avea și versiuni de 750GB sau 1,5TB. În plus, cei care vor să-și integreze un astfel de monstru în laptop au asigurarea că la mijlocul lui 2017 va fi lansat într-un format U.2. Singura problemă este prețul de 1520 de dolari pentru modelul de 375GB.

Citește și: