Medaliile de la Jocurile Olimpice vor fi create din telefoane reciclate

Medaliile de la Jocurile Olimpice vor fi create din telefoane reciclate

Cu toate că Jocurile Olimpice vor avea loc abia peste 3 ani, asta nu înseamnă că pregătirile nu sunt deja în toi. Toate aspectele organizatorice sunt puse la punct, inclusiv medaliile.

Acum ceva timp am scris o știre asemănătoare, cu privire la ideea folosirii de materiale reciclate din telefoane mobile, iar acum se pare că lucrurile se concretizează. Ideea a apărut prima dată în vara lui 2016, ca soluție pentru managementul cantității uriașe de deșeuri electronice generată de japonezi, mari fani ai tehnologiei.

Gimnastul Kohei Uchimura, medaliat cu aur de trei ori la Jocurile Olimpice, vede problema într-un mod foarte interesant, afirmând că ”Medaliile de la Tokio 2020 vor fi create din gândurile și dorința oamenilor de a evita deșeurile. Cred că va fi un mesaj important pentru generațiile următoare”.

Comitetul organizatoric a anunțat începerea oficială a unei campanii de încurajare a cetățenilor să-și recicleze smartphone-urile și alte gadget-uri. Aceste dispozitive conțin mici cantități de metale prețioase și rare, cum ar fi aur, argint, nichel și chiar platină.

Comitetul speră să adune cel puțin 8 tone de metale prețioase din interiorul telefoanelor. Va fi nevoie de milioane de dispozitive astfel încât să poată fi adunat materialul necesar pentru cele 5.000 de medalii ce vor fi oferite la Jocurile Olimpice.

Deși ultimele competiții de acest fel au început să se bazeze pe materiale reciclate, Tokio 2020 va fi prima ediție a JO unde medaliile de aur vor fi create în întregime din material recuperat din device-uri. Pentru ca acțiunea de colectare să se desfășoare cu ușurință, organizatorii instalează mai bine de 2.400 de puncte de colectare în toată țara.

Japonia este o țară săracă în resurse naturale de subsol, dar aurul și argintul din dispozitivele japonezilor echivalează 16%, respectiv 22% din rezervele totale mondiale. Având în vedere pasiunea niponilor pentru gadget-uri, sunt șanse foarte mari ca necesarul de materiale pentru Jocurile Olimpice să fie adunat la timp.