Mașinile viitorului: 10 tehnologii auto avansate care ar putea veni până în 2020

Mașinile viitorului: 10 tehnologii auto avansate care ar putea veni până în 2020

Atunci când Henry Ford prezenta lumii celebrul său Model A, aceea era cea mai avansată tehnologie. Nu crezi că felul în care aceasta a evoluat, mai ales în ultimii 20 de ani, l-ar uimi până și pe celebrul creator de automobile?

Avem la îndemână acum tehnologie la care nici nu visam în urmă cu zece ani, iar ceea ce s-ar putea întâmpla până in 2020 poate fi incredibil. Iată mai jos zece dintre tehnologiile auto pe care ne așteptăm să le avem printre noi până în 2020:

1. Vehicule autonome

Până în 2020, suntem siguri că vom avea pe drumuri mașini autonome în anumite circumstanțe, cum sunt drumurile naționale sau autostrăzile, și în situații fără variabile, cum sunt condițiile meteo. Acesta va fi urmatorul pas după controlul vitezei de croazieră și va contribui decisiv la siguranța circulației rutiere.

2. Sisteme complet lipsite de conducător auto

Un concept similar vehiculelor autonome, numai că mașina nu va mai accepta deloc comenzi umane. De exemplu, dacă apeși pedala de accelerație în locul celei de frână, mașina va frâna în locul tău. Ea va avea ultimul cuvânt.

3. Sisteme de monitorizare inteligente

Începem prin a spune că sperăm că se vor baza pe voluntariat. Ceea ce va conta, este că ai putea scădea costurile cu asigurarea dacă permiți firmei de asigurări să-ți urmărească obiceiurile la volan. În cazul în care nu conduci mult, asigurarea ar putea scădea.

4. Sisteme de monitorizare a sănătății

Ar putea fi o tehnologie pe care mulți dintre noi se pot baza, in special cei trecuți de o anumită vârstă sau cei care au reale probleme de sănătate (boli de inimă sau diabet). Volanul va avea o legătură inteligentă cu diferite device-uri mobile și mașina va ști când e nevoie de medic.

5. Vehicule zburătoare

Că îți vine sau sa crezi, prima mașină zburătoare ar trebui să intre în producție anul acesta. PAL-V Liberty poate fi deja precomandată, dar te va costa o mică avere . Poți zbura și ateriza pe orice aeroport din lume, iar vehiculul poate fi condus până la prima benzinărie și alimentat. Iată o tehnologie pe care mulți dintre noi o așteaptă de mult, pe care ne dorim s-o testăm, în cazul în care ne-o vom permite (slabe șanse având în vedere că prețul este de 600.000 de dolari).

6. Sisteme de ferestre active

Această tehnolgie a evoluat mult în ultima perioadă, așa că va permite afișarea imaginilor și atenționărilor direct pe parbriz (sau pe vreo altă fereastră). Mai mult, sistemul de navigație va fi capabil să afișeze ceea ce se întâmplă după urmatoarea curbă, înainte de a ajunge la ea.

7. Vehicule solare

Iată o tehnologie deja destul de populară, una care va evolua semnificativ până în 2020. Astfel de vehicule, dacă mai e nevoie de explicații, sunt alimentate de energia solară, așa că pot ajunge departe fără a consuma carburanți clasici. Nu este numai o tehnologie prietenoasă cu mediul, ci și una care te va ajuta să economisești din punct de vedere financiar.

8. Oprirea de la distanță

Ne bucurăm deja de această tehnologie, dar producătorii promit dezvoltarea ei. Impactul este unul uriaș, deoarece această tehnologie permite oprirea din mers a mașinilor furate sau blocarea totală a acestora de la distanță.

9. Accesul biometric

Nu va mai trebui să-ți faci griji în cazul în care ai uitat cheile acasă, vei avea nevoie doar de amprentă pentru a descuia mașina și a pleca la drum. Se discuta și posibilitatea folosirea scanării retinei.

10. Panourile de stocare a energiei

Incă o tehnologie care permite depozitarea energie solare și folosirea ei ca rezervă pentru mașină. Panourile sunt capabile să stocheze energie solară mai bine decât bateriile. Sunt create din fibre polimerice și rășini de carbon, ceea ce duce la o scădere a greutății mașinii. Toyota este firma care deja testează această tehnologie, pe care se așteaptă să o lanseze pe piață undeva după 2020.Q

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: