Primele mașini autonome fără șofer de rezervă au ajuns pe șosele

Primele mașini autonome fără șofer de rezervă au ajuns pe șosele

Waymo se pare că va fi prima companie din lume ce se va putea mândri cu introducerea în trafic de mașini autonome fără șofer de rezervă la volan.

Se lucrează de mult timp la ideea de mașini autonome și foarte multe companii au făcut investiții importante în acest domeniu. Până la această oră însă, toate cele care au ajuns în trafic în diverse orașe ale lumii veneau la pachet cu un șofer. Deși individul cu pricina nu era menit să interacționeze cu sistemele de manevrare ale autoturismului, avea rol de backup. Pentru a preveni un accident sau altă situație neprevăzută de software, nu trebuia să lipsească de la volanul mașinii.

Se pare însă că șoferii vor fi de domeniul trecutului peste doar câțiva ani. Nu de alta, dar primele teste cu mașini autonome fără șofer de rezervă au început deja pe străzile din Statele Unite ale Americii. Compania care se poate mândri cu această performanță este Waymo, divizia responsabilă de mașini autonome a Alphabet. Dacă numele de Alphabet vă este cunoscut are legătură cu faptul că reprezintă aceeași corporație care deține Google.

Evenimentul este unul foarte importat atât pentru Statele Unite, cât și la nivel global. John Krafcik, CEO-ul Waymo s-a lăudat de curând cu faptul că încă de la mijlocul lunii octombrie a avut mașini autonome fără șofer pe drumurile din Arizona. Declarațiile au fost făcute în timpul unei conferințe desfășurată în Lisabona, Portugalia.

Următorul pas, conform spuselor aceluiași CEO, este de a invita oameni obișnuiți să călătorească în aceste mașini autonome fără un șofer la volan. În mod evident, experiența efectivă s-ar putea să fie una destul de traumatizantă pentru o persoană care nu este foarte împăcată cu rolul roboților și al inteligenței artificiale în viața de zi cu zi.

Pe parcursul testelor ulterioare, un angajat Waymo se va afla în continuare în mașină, cu mențiunea că nu va fi la volan. Cel mai probabil, va sta pe scaunul din spatele ”șoferului”. Zona în care mașinile autonome fără șofer pot fi testate se întinde pe aproximativ 26 de hectare dintr-o suburbie a orașului Phoenix. În timp, acea suprafață se va extinde.

Citește și: