Luna ascunde mai multă apă decât credeam: Cum afectează asta viitoarele misiuni

Luna ascunde mai multă apă decât credeam: Cum afectează asta viitoarele misiuni

Se pare că Luna conține mai multă apă decât se credea până acum. Deși se făceau speculații asupra acestui lucru, oamenii de știință fiind convinși că satelitul nostru natural este mai plin de surprize decât credem, teoriile acestora sunt confirmate. Apa se află ascunsă adânc sub suprafața lunară și este foarte răspândită în jurul celor doi poli. Cercetătorii nu știu încă cam cât de multă apă este prezentă pe Lună

Oamenii de știință participanți la acest studiu au analizat mostre de rocă lunară care conțin mici fâșii de sticlă. Acestea ar avea proprietatea de a reține apa și s-au format în timpul erupțiilor de magmă care au avut loc pe Lună acum miliarde de ani. Cercetătorii au studiat datele oferite de un satelit indian care orbitează Luna și au alcătuit o hartă a locurilor care conțin cele mai mari cantități de apă.

harta apa lună

Timp de foarte multă vreme, oamenii de știință au fost de părere că Luna este complet ”uscată”. Apoi, în 2008, ei au descoperit apă blocată în mostrele aduse de pe satelitul natural de către misiunile Apollo care au avut loc în anii ’70. Chiar dacă există deja multe dovezi care atestă prezența apei pe Lună, sunt multe semne de întrebare în ceea ce privește cantitatea care se găsește sub suprafața ei. Anthony Colaprete, cercetător NASA, a spuns că apa era foarte prezentă pe satelitul nostru natural la momentul în care erupțiile au început să aibă loc.

Chiar dacă studiul nu ne spune cât de multă apă se găsește pe Lună, harta pe care cercetătorii au reușit s-o pună la punct este foarte importantă pentru cartografierea unui loc propice pentru construcția unei eventuale baze lunare. În viitor, coloniștii vor putea mina apa necsară supraviețuirii, în loc să aștepte transporturi periodice care să vină de pe Pământ, notează The Verge.

Citește și:
Etichete: