Medicul care și-a descoperit cancerul cu un iPhone

Medicul care și-a descoperit cancerul cu un iPhone

Un medic chirurg a folosit un dispozitiv cu ultrasunete pe care l-a atașat la iPhone pentru a localiza celule canceroase în corpul său.

iPhone e mai mult decât un telefon, dacă iei în calcul aplicațiile și gadgeturile pe care le poți conecta la el. Cel mai recent caz este al chirugului John Martin, care a găsit celule canceroase în gâtul său în timp ce testa un dispozitiv portabil cu ultrasunete, numit Butterfly IQ. Dispozitivul arată ca un aparat de ras electric și se conectează la iPhone. Odată așezat pe o zonă a corpului pe care vrei să o examinezi, o imagine în alb și negru apare pe ecranul telefonului.

Martin a declarat pentru CNET că simțea un corp străin în gât de dimensiunea unui deget și că experiența lui l-a ajutat să realizeze că ceva este în neregulă de îndată ce a văzut imagini negre și gri pe ecran care înfățișau o masă de trei centimetri. Medicul a început tratamentul de îndată ce și-a depistat cancerul.

Aparatele tradiționale cu ultrasunete sunt mari și scumpe, însă Butterfly IQ este suficient de mic pentru a putea fi folosit oriunde și va fi, prin comparație, mai ieftin la cei 2.000 de dolari ai săi. Funționează pe bază de ultrasunete, trimițând sunete în corp și captând ecourile. Undele sonore sunt generate de 9.000 de micro-tobe gravate pe un cip semiconductor, potrivit MIT Technology.

Creatorii dispozitivului consideră că acesta ar fi deosebit de util atât pentru ambulanțe, cât și pentru acasă. Ei speră să combine instrumentul cu inteligența artificială, astfel încât un începător să poată să poziționeze corect aparatul, să colecteze imaginile corecte și să le interpreteze. Până în 2018, compania speră ca utilizatorii să poată afla automat cât sânge le pompează inima și să detecteze cu ușurință probleme, precum anevrismele aortice.

iPhone și aparat ultrasunete

Citește și:
Sursa: CNET