07 oct. 2017 | 18:56

Rusia devine furnizor de internet pentru Coreea de Nord

ACTUALITATE
Rusia devine furnizor de internet pentru Coreea de Nord
În Coreea de Nord foarte puţini oameni au acces la internet. Totuşi, el nu este chiar interzis, ci este folosit pentru propagandă şi atacuri informatice, la comanda Phenianului.
Această resursă este una importantă pentru statul comunist. Până acum accesul se făcea printr-un singur cablu venit din China, însă acum ţara are un al doilea cablu, dat de Rusia. Astfel, eforturile de a exclude statul de pe internet au fost cu mult îngreunate de acest fapt, recent descoperit. În schimbul conexiunii oferite, Rusia va avea acces la statistici privind traficul de internet care vine şi intră în statul comunist. Și așa, Kremlinul îşi poate face o idee, în mare, despre intențiile Phenianului, potrivit CNN.

Analiştii care au descoperit noua legătură la rețea spun că prin ea trece 60% din traficul ţării. Accesul nord-coreenilor la internet este în principiu interzis, dar conexiunea este folosită de stat pentru orchestrarea atacurilor cibernetice. Legătura alternativă oferită de Rusia poate face aceste atacuri mai puternice şi are totodată un rol defensiv. Asta dacă nu e folosit din plin pentru pornografia pe care Coreea de Nord o consumă.

Washington Post a aflat că Statele Unite au atacat mai mulţi hackeri din agenţia de spionaj a armatei nord-coreene cu scopul de a le bloca acestora accesul la internet. Acum, cu două conexiuni în loc de una, şansele de reuşită ale unei operaţiuni de acest tip scad.  Ministerul Apărării din Coreea de Sud estimează că Phenianul are aproape 7.000 de hackeri care se ocupă cu atacurile asupra altor guverne, dar şi cu şantajul, frauda şi furtul de monede virtuale pentru a finanţa regimul.

Potrivit unor zvonuri, United States Cyber Command (USCYBERCOM) a lansat mai multe atacuri de tip DDoS împotriva unor entităţi din Coreea de Nord acuzate că au compromis mai multe site-uri şi reţele americane. Având această nouă conexiune via Rusia, Coreea de Nord nu mai este afectată la fel de mult de aceste atacuri.