Inteligența artificială ne va permite să comunicăm cu delfinii în doar câțiva ani

Inteligența artificială ne va permite să comunicăm cu delfinii în doar câțiva ani

Devine tot mai ușor să înțelegem limbajul folosit de mai multe culturi de pe glob, dar suntem la fel de aproape să descifrăm și limbajul delfinilor.

Cercetătorii își propun să se folosească de inteligența artificială pentru a traduce limbajul delfinilor, iar această inițiativă ne arată cât de repede avansează tehnologia pentru procesarea limbajului și cu ce utilități uimitoare vine ea. Deși inteligența artificială ne permite să înțelegem tot mai multe limbi străine, vorbite în diferite culturi ale lumii, un startup suedez, Gavagai AB, ne arată că lucrurile nu trebuie să se limiteze aici și că am putea, pe viitor, să descifrăm limbajul folosit de delfini.

Startup-ul Gavagai AB este implicat într-un proiect care se desfășoară pe durata a patru ani de zile și care este lansat cu scopul de a acumula cât mai multe date despre limbajul delfinilor. Scopul cercetătorilor este de a se folosi de acestea pentru a decoda vorbăria mamiferelor favorite ale tuturor, potrivit Digital Trends.

În teorie, înțelegerea limbajului delfinilor nu este un proces diferit de încercările de traducere a alor limbi. Cercetările evidențiază faptul că delfinii comunică într-un limbaj care nu este foarte diferit de al nostru, pentru că și ei se folosesc de propoziții compuse din cuvinte individuale a căror ordine determină înțelesul pe care îl atribuie enunțului. Aceste mamifere fac chiar și pauze de vorbire pentru a le permite celorlați să comunice. Descifrarea acestor conversații se bazează pe aceeași abilitate de a identifica legături între sunete și înțeles, un procedeu pe care îl aplicăm atunci când auzim orice altă limbă străină.

Un astfel de sistem inteligent ar putea fi folosit, cu ajutorul unui software performant, pentru a le permite oamenilor să comunice cu delfinii. Acest program ar avea rolul de a traduce mesajele în limbajul potrivit pe care îl folosesc mamiferele.

Rămâne de văzut care va fi rezultatul atunci când proiectul cercetătorilor se va finaliza, în anul 2021, dar acesta este de interes atât pentru zoologiști și ingineri, cât și pentru noi.