Intel aduce Optane, cel mai rapid SSD, pe sisteme obișnuite

Intel aduce Optane, cel mai rapid SSD, pe sisteme obișnuite

În urmă cu câteva luni, Intel a anunțat o serie de SSD-uri de top intitulat Intel Optane. Până acum însă au fost rezervate doar serverelor din mediul enterprise.

SSD-urile Intel Optane joacă în altă ligă comparativ cu SSD-urile obișnuite. Acestea pot fi folosite ca memorie RAM dacă interfața la care le conectezi este suficient de rapidă încât să profite de viteza pusă la dispoziție de noile gadgeturi.

Originalul Intel Optane era capabil de viteze de 2.500 MB/s la citire și 2.000 MB/s la scriere. În contextul în care majoritatea SSD-urilor de top de pe piață gravitează în jurul valorilor de 500 – 600 MB/s, este evident că noile creații Intel nu sunt pentru toată lumea și vor veni la înaintare cu prețuri extravagante.

Indiferent de preț, este bine de știut că utilizatorii obișnuiți de PC-uri ar trebui să poată beneficia de aceleași performanțe datorită modelului Intel Optane SSD 900P. Acesta folosește la interior cipuri de memorie 3D XPoint care, în teorie, oferă o soluție de stocare mai densă decât DRAM-ul standard. În același timp, rezultatele în teste sunt cu mult peste abilitățile SSD-urilor cu NAND.

Cei de la Intel încurajează persoanele care vor investi bani într-un Intel Optane SSD 900P să folosească aceste soluții de stocare ca memorie RAM. Astfel, vei câștiga un salt semnificativ de performanță, fără să investești o sumă fabuloasă în câteva zeci sau sute de GB de RAM.

Dacă vrei să profiți de tehnologia integrată de Intel în aceste SSD-uri noi, ai mai multe opțiuni la dispoziție. Cea mai ieftină ar fi să investești în SSD-uri de format M.2 cu capacități de 16 sau 32GB, ideale pentru păstrarea sistemului de operare sau pentru a crea un mediu de stocare hibrid în tandem cu un hard disk clasic.

Când s-a lansat inițial, singurul SSD Intel Optane era intitulat DC P4800X și avea un preț de start de 1520 de dolari, fiind destinat mai ales serverelor și stațiilor de lucru din mediul enterprise. Intel Optane SSD 900P este varianta pentru consumatori și poate fi achiziționată cu 389 de dolari pentru 280GB și 599 de dolari pentru 480GB. Important este însă să fii atent la interfață. Indiferent de capacitate, pot fi achiziționate în format U.2 sau HHL.

Citește și: