Noul Intel Core i9 Extreme Edition are 18 nuclee și costă o avere

Noul Intel Core i9 Extreme Edition are 18 nuclee și costă o avere

Intel nu vrea să piardă poziția de lider în piața de procesoare pentru desktopuri. De aceea, a lansat noul Intel Core i9 Extreme Edition cu 18 nuclee.

Ai fi tentat să-ți pui întrebarea cine are nevoie de un procesor cu 18 nuclee. În opinia celor de la Intel, deși vânzările de desktopuri au scăzut vertiginos în ultimii ani, există în continuare un număr de utilizatori care necesită o putere de procesare semnificativă. În definitiv, piața celor care investesc 2000 de euro într-un procesor era oricum foarte mică, încă dinainte de micșorarea pieței de PC-uri.

La Computex, Intel a dezvăluit noua sa familie de procesoare Core i9 X-Series. La momentul respectiv, nu știam însă care va fi cel mai performant procesor din noua serie. Acesta a fost dezvăluit ieri și este intitulat Intel Core i9 – Extreme Edition. Are 18 nuclee. Poartă numele de cod Core i9 – 7980XE și este tactat standard la 2,6GHz, deși viteza sa de Turbo Boost este de 4,2 GHz. Datorită tehnologiei Turbo Boost 3.0, cele mai rapide două nuclee ale sale pot atinge frecvența de lucru de 4,4 GHz.

Ca referință, până la această oră, cel mai rapid procesor al companiei pentru desktopuri a fost Core i7-7700K la 4,5GHz. Ideea de bază este că jocurile optimizate pentru un număr mai mic de nuclee se vor mișca impecabil pe noul CPU cu 18 core-uri.

Dintr-un punct de vedere, unii ar fi tentați să nu aibă foarte multă încredere într-un procesor de top cu o frecvență standard mai mică de 3GHz, dar de reținut este viteza de Turbo Boost. Aceea va intra în ecuație când ai nevoie de ea.

În privința performanței reale a noului procesor, momentan avem un singur benchmark ce a ajuns online. În Cinebench R15 în combinație cu un Nvidia GTX 1080Ti a obținut un scor de 3200 de puncte. Deși scorul este mai mic decât cel al unui Xeon E5 2697 cu 24 de nuclee, fostul lider al companiei – i7 – 7700K s-a rezumat la doar 966 de puncte în același test. Noul procesor Intel Core i9 Extreme Edition cu 18 nuclee se va comercializa începând cu 25 septembrie.

Citește și: