Încălzirea globală a făcut 2016 cel mai călduros an din toate timpurile

Conform unui raport lansat în urmă cu câteva zile de către autoritățile americane, încălzirea globală a făcut 2016 cel mai cald an din istoria planetei.

Spre surprinderea celor care erau de părere că încălzirea globală este un mit, un nou studiu publicat de curând de către NASA și Administrația Națională a Atmosferei și Oceanelor a ilustrat grafic motivele pentru care trebuie să ne îngrijorăm. După cum se poate vedea în clipul de mai sus, în foarte multe teritorii de pe glob s-au înregistrat temperaturi record față de anii anteriori.

În cazul în care această statistică vi se pare cunoscută – ,,anul trecut a fost cel mai cald din toate timpurile”, motivul este simplu. Datele îngrijorătoare imortalizate mai sus sunt o constantă. La începutul anului trecut, 2015 a fost clasificat ca fiind cel mai cald an din toate timpurile, iar cu un an înainte, respectiva performanță era asociată lui 2014. Având în vedere că în comparație cu finele secolului 19 diferența de temperatură la nivel global este de doar 1,1 grade, situația nu pare atât de îngrijorătoare. Problema este însă că vorbim de un trend care nu este reversibil.

Încălzirea globală detaliată în raportul NASA și NOAA a fost confirmată și de către MET din Regatul Unit.  Informația nu poate fi ignorată. ,,Nu ne așteptăm la temperaturi record în fiecare an, dar trendul pe termen lung este de încălzire.” Din 2001, planeta a avut 16 din cei mai calzi 17 ani înregistrați vreodată.

O influență împortantă pentru atingerea acestor temperaturi a avut-o El Nino, la finele lui 2015 și începutul lui 2016. Cercetătorii au afirmat însă că cel mai important factor responsabil de încălzirea globală este omul, prin intermediul emisiilor de dioxid de carbon și gaze de seră. Cele mai îngrijorătoare diferențe de temperatură s-au înregistrat la Cercul Arctic, unde temperaturile au fost între 1 și 5,5 grade Celsius mai mari, iar gheața s-a topit într-un ritm nemaiîntâlnit.

Alexandru Puiu
07:51 19.01.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video