15 dec. 2016 | 08:44

NASA detaliază circuitul dioxidului de carbon pe glob

VIDEO VIDEO

Cei de la NASA sunt foarte conștiincioși în privința analizei efectelor încălzirii globale. Din acest motiv, au publicat și un clip menit să afișeze traseul norilor de dioxid de carbon pe glob.

Prin multitudinea de proiecte în care sunt implicați cei de la NASA, se numără și analiza stratului de dioxid de carbon din atmosferă. Acesta este principalul responsabil de încălzirea globală, iar dacă înțelegem mai bine evoluția sa și elementele naturale care îi pot influența dimensiunea, avem șanse mai mari să-i micșorăm efectele. În acest scop, NASA a publicat clipul de mai sus.

Acesta a fost realizat în colaborare cu Oficiul de Asimilare și Modelare Globală din cadrul Centrului de Zbor Spațial Goddard, pornind de la date adunate de Observatorul 2 de Carbon ce Orbitează. În scurt metraj, se poate vedea deplasarea stratului de CO2 în perioada septembrie 2014 – septembrie 2015.

,,Acest clip ilustrează informații despre câmpurile de dioxid de carbon care nu au putut fi văzute în trecut în asemenea detaliu: creșterea și scăderea nivelului de dioxid de carbon în emisfera nordică pe parcursul anului, influența continentelor, lanțurilor muntoase, a curenților oceanici și influența regională a zonelor foarte active din punctul de vedere al fotosintezei, precum Corn Belt din SUA.” Cu aceste cuvinte au acompaniat cei de la NASA postarea clipului pe site-ul Agenției Spațiale Americane.

În principiu, mai multe modele 3D și analize de o asemenea amploare vor facilita înțelegerea ecosistemelor care au o influență puternică asupra nivelului de CO2 din atmosferă. Schimbul de gaze între atmsoferă, sol și apă va fi, de asemenea, comprehensiv analizat.

Aceste dovezi suplimentare ale încălzirii globale și analize ale modului în care îi putem micșora, pe cât posibil, efectele, vin într-o perioadă foarte dificilă pentru agenții precum NASA. Destinul programelor de analiză a acestor fenomene este incert în Statele Unite din momentul alegerii lui Donald Trump, care nu crede în încălzirea globală și care a numit deja în viitorul său cabinet mai multe persoane cu aceleași concepții greșite pe marginea subiectului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele