Această imprimantă cu laser creează imagini la rezoluții impresionant de mari

Această imprimantă cu laser creează imagini la rezoluții impresionant de mari
14:47 11.05.2017

Această imprimantă cu laser poate crea imagini de rezoluții impresionant de mari fără a se folosi de cerneală. 

Oricine deține o imprimantă color știe cât de dificil este să procure cartușe de cerneală. Acestea ori sunt scumpe, ori nu se găsesc pe toate drumurile și trebuie să te zbați serios ca să faci rost de ele, aici depinzând foarte mult de modelul de imprimantă pe care îl deții. Dar și mai frumos ar fi dacă ți-ai putea achiziționa o imprimantă care nu are nevoie de niciun strop de cerneală pentru a-ți produce imagini color la rezoluții incredibil de mari.

Un nou model pe bază de laser poate face deja asta prin crearea unor modele microscopice pe foi din plastic. Cercetători de la Technical University of Denmark s-au inspirat de la creaturi precum fluturi și păuni, ale căror aripi și pene conțin culori vii care nu sunt obținute pe bază de pigmenți, ci prin felul în care se împrăștie lumina pe suprafața lor, la un nivel molecular, potrivit Gizmodo.

Noua metodă de imprimare se folosește de foi din plastic care sunt acoperite cu mii de piloni microscopici poziționați la o distanță de 200 de nanometri depărtare unul de celălalt. Ca acești piloni miniaturali să dea naștere culorilor, sau să pară că o fac, cercetătorii i-au acoperit cu un strat fin de germaniu (un element chimic care este un metaloid lucios). Un laser ultrafin acționează asupra germaniului până când reușește să îl topească, modificând strategic forma și grosimea lui. Întreaga creație este apoi protejată de un strat care ajută la protejarea formei și structurii acestor piloni.

Atunci când lumina lovește această suprafață modificată, undele de lumină ricoșează de la un pilon la altul, lucru care le modifică lungimea de undă atunci când sunt reflectate, producând culori diferite. Cu ajutorul acestei tehnici, cercetătorii au putut crea modele specifice și imagini de rezoluții foarte mari.De asemenea, acest tip de imprimantă se diferențiază substanțial de cele existente deja pe piață. Obișnuita imprimantă cu cerneală poate produce imagini cu o rezoluție de aproape 5.000 dpi, cea cu laser ajunge la un număr de 20.000 dpi. Însă această nouă tehnologie ajunge la o rezoluție uimitoare, cu 127.000 dpi.

loading...