Implanturile de retină ți-ar putea îmbunătăți vederea

Implanturile de retină ți-ar putea îmbunătăți vederea

Pentru că degenerarea retinei este o problemă serioasă cu care se confruntă mulți oameni, cercetătorii dezvoltă un implant care îți poate îmbunătăți vederea.

Oamenii de știință au încercat să lupte cu deteriorarea retinei în moduri variate, iar cea mai practică soluție, existentă în prezent, implică atașarea unor dispozitive externe care trimit fire până în spatele ochiului tău. Aceasta pare o metodă complicată și inconfortabilă pentru utilizator, dar s-ar putea să existe o abordare mai grațioasă.

Cercetătorii au dezvoltat un implant, al cărui material senzitiv la lumină ar putea să îți reconstituie retina, măcar parțial, păstrându-ți calitatea vederii. Invenția combină o substanță biocompatibilă (mătase), cu un polimer conductiv și un semiconductor organic, pentru a trimite electricitate spre celulele nervoase atunci când implantul este supus luminii din mediu, conform Engadget.

Încercările anterioare de a crea dispozitive fotovoltaice, precum acesta, au avut nevoie să fie supuse fie unei lumini puternice, fie de lumini de lungimi de undă nefirești. Motiv pentru care noua invenție ar fi mult mai practică în lumea reală, unde nu ai mereu de a face cu astfel de condiții particulare.

Experimentele la care creația a fost supusă ne arată că aceasta ar putea funcționa destul de bine, deși cunoaște câteva limitări. Șobolanii cărora le-au fost atașate aceste implanturi nu arată semne de ameliorare a bolii, dar aceștia pot răspunde la lumină puternică asemenea animalelor sănătoase. Se observă deci un progres al tehnologiei, iar implanturile, pentru că sunt organice, pot fi ținute șase luni, fără a afecta țesutul.

Deși această descoperire este nemaipomenită pentru dezvoltările ulterioare, nu se cunoaște utilitatea ei per se în stadiul actual. Specialiștilor nu le este în totalitate clar cum semnalele electrice se transformă în răspunsuri nervoase. În plus, mai este și întrebarea legată de posibilitatea implanturilor de a reface vederea pacientului. Cu toate că poate noua creație nu ar avea posibilitatea de a vindeca o boală degenerativă, ea ar putea oferi, măcar parțial, o cale de îmbunătățire a vederii.

Citește și:
Etichete: