Smartwatch-urile ne arată cât dorm elefanții [VIDEO]

Smartwatch-urile ne arată cât dorm elefanții [VIDEO]

Dispozitivele de urmărire au și alte întrebuințări decât cele cu care ne-am obișnuit deja, mai nou ele pot fi folosite pentru a ne arăta cât și când dorm elefanții.

Pe oameni îi preocupă mai mereu problema somnului, dar ne putem întreba dacă acest lucru este valabil și în cazul mamiferelor. Suntem conștienți de faptul că nu dormim suficient, lucru confirmat de multitudinea de dispozitive existente deja pe piață. Însă cercetătorii își propun să înceapă un studiu care să le permită să înțeleagă cum animale diferite dorm, lucru care este relevant pentru noi din două motive. În primul rând, ne oferă mai multe informații cu privire la modul în care ele își desfășoară activitatea, iar noi ne putem folosi de acest input pentru a dezvolta strategii mai bune de conservare a speciilor. În al doilea rând, aceste cunoștințe ne-ar putea deschide calea către o înțelegere mai bună asupra propriului nostru fel de a dormi, conform Engadget.

Profesorul Paul Manger și colegii săi de la Universitatea din Wits se folosesc în prezent de un dispozitiv de urmărire, numit Actiwatch, pentru a arunca o privire mai atentă asupra tabieturilor și somnului elefanților din Botswana. Cercetătorii au modificat dispozitivul inițial, eliminând cureaua care se prinde de încheietura utilizatorului, și izolându-l cu ceară și cu o bandă electrică. Odată configurat, acesta a fost atașat de trompa elefanților.

Trompa este cea mai mobilă parte a corpului mamiferelor, motiv pentru care dacă ea nu se va mișca pentru mai mult de cinci minute, specialiștii vor putea ajunge la concluzia că elefanții, cel mai probabil, s-au pus la somn.

Prin folosirea gulerelor cu GPS, aceștia au descoperit că animalele dorm în medie două ore pe zi. În plus, dispozitivul le-a permis să afle mai multe despre tabieturile lor zilnice. Astfel aflăm că elefanții dorm de obicei în picioare și se așează jos cam o oră la două, trei zile. Acesta fiind singurul moment în care ei pot întra într-un somn adânc, numit REM, ceea ce ne arată că ei nu visează zilnic, ci numai în aceste momente rare. În plus, dacă au de a face cu condiții grele de trai, animalele se pot abține de la somn pentru aproximativ 48 de ore.

Dacă acest studiu se dovedește a fi adevărat, el ne va arăta că elefanții sunt singurele mamifere terestre care pot dormi pentru o perioadă atât de scurtă de timp.

Citește și: